Prepovedane droge

Predpisovanje zdravil iz kanabinoidov

Prepovedane droge

V zadnjem času je bilo nekaj netočnih poročanj medijev o predpisovanju zdravil iz kanabinoidov, zato v zvezi s tem podajamo naslednje pojasnilo.

Zadnje posodobljeno: 16.07.2015
Objavljeno: 16.07.2015

S spremembo Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog (Uradni list RS, št. 45/14) je bil tetrahidrokanabinol – THC (zap. št 107) uvrščen v skupino II, s čimer je bila postavljena pravna podlaga za uporabo zdravil iz te učinkovine.

V Sloveniji do zdaj še ni bilo registriranih gotovih zdravil z učinkovino THC. Zdravniki lahko predpišejo magistralno zdravilo z učinkovinami THC v kombinaciji s kanabidiolom (CBD) na beli recept. Recept se izda v dvojniku, vpisan mora biti v knjigo narkotikov, lekarna pa vodi evidenco o uporabi.

Dovoljenje za uvoz THC izda Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Magistralno zdravilo pa lahko pripravi bolnišnična ali javna lekarna.

V letu 2014 javne lekarne magistralnih zdravil za pripravke s kombinacijo THC in CBD na podlagi belih receptov še niso pripravljale, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje podatkov o številu receptov nima.

Pripravila: dr. Tatja Kostnapfel

Za dobro javno zdravje
Zdravo staranje

Pokloni čas, polepšaj dan 2024

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Spremljanje nalezljivih bolezni

Tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v sezoni 2023/2024

Podrobno