Alkohol

Odgovorna strežba alkohola: Priročnik za izobraževanje strežnega osebja

Alkohol

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal priročnik, ki na enem mestu ponuja ključne informacije o alkoholu, učinkih alkohola na posameznika in družbo ter celovit pregled programov izobraževanja strežnega osebja za odgovorno strežbo alkoholnih pijač in njihove učinkovitosti.

Zadnje posodobljeno: 27.11.2022
Objavljeno: 16.02.2017

Priročnik je zasnovan v obliki učnega gradiva za pedagoške delavce, ki poleg teoretičnih vsebin daje jasne usmeritve za prenos znanj in veščin na ciljno skupino.

»Namen priročnika je opremiti bodoče gostinske (strežne) delavce z znanji in veščinami, s pomočjo katerih bodo lahko z večjo odgovornostjo prodajali oz. stregli alkoholne pijače ter bolj suvereno in ustrezno postopali v konfliktnih situacijah, povezanih z alkoholom in s tem prispevali k zmanjševanju škode, povezane s pitjem alkohola.« je povedala sourednica in soavtorica publikacije dr. Sandra Radoš Krnel, dr. med. z NIJZ.

Glavni poudarki avtoric publikacije:

1.V Sloveniji imamo visoko porabo alkohola, veliko dostopnost alkohola, problematične pivske navade ter pretirano toleranten odnos do opijanja v javnosti.

2. Slovenija se tako po porabi alkohola kot glede zdravstvenih posledic škodljive rabe alkohola že desetletja uvršča v vrh držav EU.

3. V Sloveniji je prepovedana prodaja in ponudba alkoholnih pijač osebam, mlajšim od 18 let in osebam, ki kažejo očitne znake opitosti.

4. Kljub zakonski prepovedi prodaje in strežbe alkohola mladoletnim podatki kažejo, da več kot polovica slovenskih mladostnikov med 12. in 15. letom nima težav z nakupom alkoholnih pijač v trgovini, na bencinskih črpalkah in v lokalih.

5. Programi za izobraževanje strežnega osebja so usmerjeni v izboljšanje znanja in spretnosti ter prevzemanja odgovornosti za strežbo alkoholnih pijač v gostinskih lokalih.

6. Ukrepi za zmanjšanje škode v pivskih okoljih so uporabni v kombinaciji različnih strategij v preventivi problemov, ki so povezani z alkoholom.

Kot je povedala Branka Božank z NIJZ OE Ravne na Koroškem, segajo začetki motivacije srednjih šol k bolj strukturiranemu pristopu k usposabljanju bodočega strežnega osebja na področju alkohola v leto 2013, ko je takrat še Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem, ob podpori Ministrstva za zdravje uspešno izpeljal projekt krepitve odnosa do odgovorne strežbe alkohola. Tako je priročnik za izobraževanje strežnega osebja danes prilagojen tudi potrebam in željam, ki so jih v okviru projekta izrazili dijaki zadnjih letnikov slovenskih srednjih gostinskih in trgovskih šol, ravnatelji, svetovalni delavci iz 20 slovenskih srednjih šol, ki izvajajo programe gastronomija, gastronomija in turizem ter trgovec.

»Osebe, ki se poklicno ukvarjajo s strežbo alkohola, celotne problematike alkohola v Sloveniji seveda ne morejo rešiti in se tega od njih ne pričakuje. Kljub temu je njihova vloga pri zmanjševanju negativnih posledic povezanih z alkoholom pomembna. Z ustreznim znanjem in veščinami, na svojem delovnem mestu lahko za svoje stranke pripomorejo k preprečevanju zastrupitve z alkoholom, vožnje pod vplivom alkohola, pitju alkohola med nosečnostjo in pitju alkohola pri otrocih in mladostnikih ter njihovem opijanju ter tako pomagajo preprečevati poškodbe in druge zdravstvene posledice zaradi alkohola ter rešiti celo življenja. Lahko pripomorejo tudi k boljšemu zdravju tako svojih strank kot njih samih, če upoštevajo in izvajajo predpise ter delujejo družbeno odgovorno. Tudi druge stranke bodo bolj zadovoljne in se raje vračale k njim. Tudi zato priporočamo nekaj osnovnih zlatih pravil« je povedala dr. Barbara Lovrečič, dr. med., nacionalna ekspertka za javno zdravje z NIJZ, sourednica in soavtorica publikacije.

Zlata pravila odgovorne strežbe alkohola:

  • Nikoli ne ponujam in ne strežem alkoholnih pijač mladoletnim.
  • Nikoli ne ponujam in ne strežem alkohola opitim.
  • Trudim se, da stranke, ki so opite, ne sedejo za volan oziroma ne vozijo.
  • Nikoli ne ponujam alkoholnih pijač nosečnicam, saj se zavedam, da je v obdobju načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in v obdobju dojenja najvarnejša za še nerojenega otroka le abstinenca od alkohola.
  • Ne pijem alkohola, ko opravljam aktivnosti, ki zahtevajo zbranost (služba, na poti, športne aktivnosti, doma).

»Velik izziv za slovensko družbo je prehod iz »kulture opijanja« v »kulturo pitja« alkoholnih pijač, pri čemer vsak posameznik po svojih močeh lahko pomembno prispeva k ustreznejšemu odnosu družbe do alkohola, strežno osebje ima pri tem še dodatno možnost doslednega izvajanja zakonodaje s tega področja in uveljavljanja družbeno odgovornega pristopa. Iz publikacije med drugih izhaja, da ne držijo številni miti z dolgo tradicijo kot je npr. ta da sta pivo in vino manj škodljivi pijači kot žganje. Ne poznamo manj ali bolj škodljivih alkoholnih pijač, čeprav pivo in vino dejansko vsebujeta v povprečju manj volumskega odstotka alkohola v primerjavi z žganimi pijačami, vendar so učinki na telo v resnici odvisni od količine popitega alkohola (izraženih v gramih čistega alkohola), posledice pa tudi od pivskih navad. Tako je vsebnost alkohola v alkoholni pijači pravzaprav približno enaka, če popijemo kozarec (1 dcl) vina z 12  vol. % alkohola, vrček (2,5 dcl) piva z 5 vol. % alkohola ali kozarec (0,3 dcl) žgane pijače z 40 vol. % alkohola«, je povedala dr. Mercedes Lovrečič, dr. med, psihiatrinja z NIJZ, sourednica in soavtorica publikacije.

Povprečja vol. % alkohola za posamezne alkoholne pijače:

  •   pivo: 2 – 6 vol. % (najpogosteje med 4 do 5 vol. %)
  •   vino: 8 – 20 vol. % (najpogosteje med 10 do 14 vol. %)
  •  žgane pijače: (≥ 15% vol. %, najpogosteje med 25 do 55 vol. %)

Ena standardna enota ali merica alkoholne pijače je v Sloveniji približno 10 gramov čistega alkohola, ki se nahaja v  1 dcl (kozarec) vina (12 % alkohol) =  2,5 dcl piva (vrček, pločevinka, steklenica) (5 % alkohol) = 0,3 dcl (“eno šilce«, »štamperl”) žgane pijače (40 % alkohol)

 

Miti in resnice. Ali ste vedeli?

  •  Žganje zdravi prehlad. Ne drži.

Tudi v srednjem veku so ljudje mislili, da žganje zatira kugo, a se je izkazalo, da to ne drži. Prehlad povzročajo različni virusi, sam prehlad pa traja le nekaj dni in mine sam od sebe.

  •  Alkohol nas v mrazu greje. Ne drži.

Žile v podkožju se zaradi alkohola razširijo, kar povzroča subjektiven občutek toplote. Dejansko oseba zaradi učinkov alkohola izgublja toploto.

 

Publikacijo Odgovorna strežba alkohola: Priročnik za izobraževanje strežnega osebja najdete na naslednji povezavi.
Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno