Območna enota Kranj

31. maj – Svetovni dan brez tobaka

Območna enota Kranj

Zadnje posodobljeno: 27.11.2022
Objavljeno: 26.05.2022

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom ”Tobak ogroža tudi okolje” z namenom ozaveščana javnosti o vplivu tobaka na okolje – od pridelave, proizvodnje, distribucije in odpadkov ter uživalcem tobaka pa daje dodaten razlog za opustitev kajenja.

Tobak spada med enega izmed vodilnih preprečljivih dejavnikov tveganja za smrt in izgubljena zdrava leta življenja. Zdravju je škodljiva tudi izpostavljenost tobačnemu dimu. Dolgotrajna izpostavljenost lahko privede do razvoja številnih bolezni. Še posebej ranljivi so dojenčki in majhni otroci. Tobak ne škoduje le zdravju posameznikov, ampak ogroža tudi okolje.

Vpliv tobačne industrije in njihovih izdelkov na okolje je velikokrat spregledan. Negativni vplivi na okolje nastajajo v vseh fazah proizvodnje in življenjskega ciklusa izdelka (od gojenja tobaka do odvrženega tobačnega ali povezanega izdelka) in povzroča nepotreben pritisk na rabo naravnih virov (les, voda) in krhke ekosisteme.

Glede na to, da v Sloveniji ne gojimo tobaka in proizvajamo tobačnih izdelkov, vpliv tobaka na okolje predstavljajo emisije CO2, onesnaževanje voda in onesnaževanje s plastiko.

Odpadki tobačnih izdelkov vsebujejo več kot 7.000 strupenih kemičnih snovi. Ob neprimerno odvrženih cigaretnih ogorkov v okolje se le-te izpirajo v vodo in negativno vplivajo na rast, razvoj in obstoj vodnih organizmov. Še resnejšo grožnjo okolju kot cigarete predstavljajo novi tobačni izdelki in sorodni izdelki (elektronske cigarete in tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva). Za njih so značilni intenzivnejši proizvodni procesi in materiali, ki niso biološko razgradljivi in jih ni možno reciklirati, poleg tega je mnogo izdelkov in vložkov s tekočinami namenjeno enkratni uporabi. Odstranjevanje teh odpadkov na okolju varen in prijazen način postaja vedno večji problem, saj potrošniki pogosto nimajo ustreznih informacij o primernem odstranjevanju odpadkov, povezanih s temi izdelki.

 

Kaj pa lahko storimo, da zmanjšamo negativen vplivov tobaka, tobačnih in sorodnih izdelkov na okolje?

  • Ozaveščamo o škodljivih vplivih tobaka na okolje.
  • Če kadimo, opustimo kajenje, uporabo novih tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret in drugih sorodnih izdelkov za zaščito svojega zdravja in našega okolja.
  • Podprimo ukrepe za odgovornost tobačne industrije, tudi finančno,  za okoljsko onesnaženje ter odstranjevanje odpadkov.
  • Podprimo ukrepe povezane s prepovedmi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo na področju tobaka in povezanih izdelkov.
  • Podprimo ukrepe nadzora nad tobakom.

 

Vir: povzeto po Petra Večko in Helena Koprivnikar  31. maj 2022: SVETOVNI DAN BREZ TOBAKA TOBAK OGROŽA TUDI OKOLJE. NIJZ, maj 2022.

 

Nacionalno sporočilo za medije je dostopno  na naslednji povezavi.

infografika Uporaba tobačnih in povezanih izdelkov v gorenjski regiji
Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno