Nenalezljive bolezni

15. nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni 2024

Nenalezljive bolezni

Nadgrajujemo programe za osebe s sladkorno boleznijo.

 

Vljudno vabljeni na 15. nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni 2024 – Nadgrajujemo programe za osebe s sladkorno boleznijo , ki bo potekala v četrtek, 14. novembra 2024, Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162 v Ljubljani in preko spletne aplikacije Zoom (izbor ob prijavi). Dan pred konferenco boste na e-naslov prejeli povezavo na dogodek.

Udeležba je brezplačna.

Prijave  na naslednji povezavi.

Postopek za pridobitev točk Zdravniške zbornice Slovenije, Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter Lekarniške zbornice Slovenije, poteka.

 

Tokratna nacionalna konferenca bo potekala pod naslovom »Nadgrajujemo programe za osebe s sladkorno boleznijo« – z razlogom. S sodelovanjem v evropskem projektu Skupnega ukrepanja na področju bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni (JACARDI) bomo namreč okrepili Državni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2020 – 2030, in sicer s tremi pilotnimi projekti. Z njimi želimo:

  • povečati število oseb s sladkorno boleznijo tipa 2 v nacionalnem programu presejanja diabetične retinopatije

Ta je namreč še vedno najpogostejši vzrok slepote pri odraslih, zato je cilj projekta v presejalni program vključiti čim več oseb s sladkorno boleznijo ter tako zmanjšati tveganje za okvaro ali izgubo vida.

  • povečati udeležbo oseb s sladkorno boleznijo tipa 2 v izobraževalnih programih

Svojo bolezen in njene posledice morajo poznati, prav tako se priučiti novega življenjskega sloga. Glavni cilj je izobražen posameznik, ki ima znanje in veščine za samostojno vodenje sladkorne bolezni.

  • odkriti osebe z intermediarno hiperglikemijo in neprepoznano sladkorno boleznijo tipa 2

Zgodnje odkritje sladkorne bolezni je neprecenljivega pomena, saj to omogoča pravočasno zdravljenje oziroma oskrbo ter spremljanje obvladovanja bolezni. Nujen je strateški pristop, tudi v lokalnih okoljih, da tako ne bi spregledali najbolj ranljivih skupin.

Na letošnji konferenci vas bomo seznanili s podrobnostmi, doslej storjenimi koraki in izzivi, ki še čakajo.

Program 15. nacionalne konference obvladovanja sladkorne bolezni 2024 (pdf dokument za tisk):


Za dobro javno zdravje
Območna enota Maribor

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Podrobno
Cepljenje

Zaščita in cepljenja v sezoni okužb dihal 2024/2025

Podrobno
Podatki

Nacionalna raziskava o ustnem zdravju

Podrobno