Spolnost

Med počitnicami in dopusti naj bo kondom obvezen del počitniške opreme

20. 06. 2014
Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb.

Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb (SPO), kot so HIV/AIDS, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim pri spolnih odnosih svetujemo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred vsemi SPO.

Spolnost in vse, kar je povezano z njo, predstavlja zelo pomemben element zdravega, kakovostnega in zadovoljujočega življenja. »Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih: »V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek) oziroma testiranje za virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.«
 

Mladi si želijo več informacij o spolnosti
Raziskave NIJZ med slovenskimi srednješolci so pokazale, da je imela spolne odnose že skoraj četrtina dijakov prvega letnika ter dobra polovica dijakov tretjega letnika. Med spoloma ni bistvenih razlik. Srednja starost ob prvem spolnem odnosu se je v primerjavi z letom 1996 znižala z 18,5 na 17,6 let. Raziskave in podatki tudi kažejo, da se je znižal delež mladostnikov, ki ne uporabljajo kontracepcije, da je zrasla raba zanesljive kontracepcije in da število nosečnic med mladostnicami upada. Kondom ob prvem spolnem odnosu uporabi okoli tri četrtine mladostnikov, slabša pa je uporaba kondoma oziroma dvojne zaščite ob zadnjem spolnem odnosu.

Raziskava NIJZ »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. Tisti, ki so imeli spolni odnos pred 16. letom starosti so menili, da je bilo to prezgodaj. Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi je večina dejala, da bi bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev, spolna vzgoja v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena, pa je bila na drugem mestu.  
 

Mlade spodbujajmo k odgovorni spolnosti in uporabi kondoma
Medtem ko kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. »Poleg ,klasične' uporabe kontracepcije spodbujamo t. i. dvojno metodo – dvojno zaščito, to je hkratno uporabo kondoma in druge zanesljive kontracepcije ali pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu (prvega) spolnega odnosa,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in dodala, da je potrebno tudi odrasle spomniti na tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite.
 

Kako se zaščititi?
Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, v tej množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja. Od vsakega posameznika je odvisno, kaj bo izbral, pomembno pa je, da izbere tisto zaščito, ki mu osebno najbolj ustreza. Polega neželene nosečnosti je treba misliti tudi na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se zaščitimo s kondomom. Zato je pred izbiro metode zašite dobro razmisliti o pravilu ABC, ki ponuja recept za zdravo, brezskrbno in osrečujočo spolnost.
 

Več o tem, da so mladi premalo osveščeni o spolno prenosljivih boleznih je na voljo na naslednjem spletnem naslovu. Dodatne informacije o preprečevanje različnih SPO in možnostih testiranja poiščite na spletni strani www.stop-aids.si