Z znanjem do boljšega zdravja

Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS)

09. 09. 2015
Na OE Novo mesto smo 9. septembra 2015 – DAN FAS - obeležili s stojnico v Zdravstvenem domu Novo mesto. Z nami so sodelovali gospa Mojca Prah iz Zdravstvenega doma Novo mesto, iz nevladne organizacije »No excuse« pa gospodična Manca Kozlovič. Poleg pa je bila tudi študentka sanitarnega inženirstva Žana, ki je opravljala prakso na NIJZ OE NM.

Stojnica je bila locirana v avli zdravstvenega doma Novo mesto, 9. septembra 2015, od 9:00 do 11:00 ure.

V sklopu stojnice smo delili promocijski material, ki nam je bil posredovan s strani nevladne organizacije »No excuse« z naslovom »Za najboljši začetek«. Poleg tega materiala, pa smo delili tudi nekaj ostalega materiala, ki se je navezoval na nosečnost, otroke in alkohol. Na ekranu pa se je predvajal tudi videoposnetek, ki so ga oblikovali v okviru NIJZ.

Na NIJZ OE Novo mesto smo v ta namen pripravili 2 plakata z vsebino o pomenu fetalno alkoholnega sindroma, kaj lahko naredimo da zaščitimo otroka in posledice do katerih lahko pride zaradi uživanja alkohola v času nosečnosti. 

Pripravili smo tudi narisano sliko otroka (fetusa) v steklenici z besedilom »Premlad sem da bi pil, saj se sploh še nisem rodil«. V času stojnice je bila slika locirana na izhodu iz zdravstvenega doma. Za pomoč pri izdelavi te slike smo prosili lokalno umetnico Karmen Zupančič, ki se ukvarja z risanjem portretov.
Plakate in ostali slikovni material smo pustili v Zdravstvenem domu Novo mesto in so še sedaj na ogled na  hodniku, pred vhodom v dispanzer za ženske. 

Podana je bila izjava za javnost, dne 9.9.2015, v ZD Novo mesto, za lokalno televizijo VAŠ KANAL. Izjavo je podala Katarina Hočevar. Lahko si jo ogledate v arhivu Vašega kanala, novice, dne 9.9.2015.


Fotoutrinke s stojnice si lahko ogledate v zgornji galeriji slik!