Z znanjem do boljšega zdravja

6.2.3.3 Primerna hidracija

Zelo pomembno je pozorno nadzorovati, da otroci uživajo dovolj tekočine in da se ta primerno nadomešča, kadar pride do driske in/ali bruhanja. Za rehidracijo pri prebavnih težavah je najbolj primerna oralna rehidracijska raztopina. Če otrok izrazi željo po drugih pijačah (originalno zaprtih, ustekleničenih), mu jih ne branimo. Manjšim otrokom lahko rehidracijsko raztopino damo po lički ali z brizgo. Kadar otrok bruha, mu moramo dati rehidracijsko raztopino v majhnih količinah (2-3 požirke) na nekaj minut. Izguba apetita za nekaj dni ob težavah je normalna in ni zaskrbljujoča. Izogibamo se živilom in pijačam z visoko vsebnostjo enostavnih sladkorjev, saj lahko drisko še pospešijo (1,3).

Količina tekočine, ki jo otrok potrebuje na potovanju, je odvisna od njegove telesne teže in od pridruženih težav (driska, bruhanje, povišana telesna temperatura:

  • osnovna potreba za otroka lažjega od 10 kg: 100 ml/kg telesne teže
  • osnovna potreba za otroka od 10 do 20 kg: 1000 ml + 50 ml za vsak kg nad 10 kg telesne teže
  • osnovna potreba za otroka nad 20 kg: 1500 ml + 20 ml za vsak kg nad 20 kg telesne teže
  • dodatne potrebe ob pridruženih prebavnih težavah: pri dojenčkih 100 ml za vsako tekoče odvajanje ali bruhanje, pri starejših pa 200 - 300 ml
  • ob povišani telesni temperaturi: dodati 10% osnovno potrebne tekočine za vsako stopinjo in uro povišane telesne temperature (1,3)

Za otroke mlajše od 6 let se protimotilitetna zdravila odsvetovana (loperamid-npr.Seldiar). Samozdravljenje z antibiotiki ravno tako ne priporočamo zaradi razširjene odpornosti mikroorganizmov. Ob zmerni ali hudi potovalni driski priporočamo obisk pri zdravniku.