Publikacija

Letno poročilo o okužbah s HIV 2018

V letu 2018 je bila pri 35 osebah postavljena diagnoza okužbe s HIV (1,7/100.000 prebivalcev), pet manj kot v letu 2017 in manj kot kadarkoli po letu 2010. Največje število novih diagnoz okužbe s HIV je bilo med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), in sicer 77 odstotkov vseh novih diagnoz. Letni delež novih diagnoz med MSM se je v obdobju zadnjih desetih let gibal med najnižjim 60 odstotkov in najvišjim 81 odstotkov. Za razliko od leta 2016, ko smo med MSM zabeležili največ novih diagnoz okužbe s HIV kadarkoli (48), smo v letu 2018 med MSM zabeležili 27 novih diagnoz, eno več kot v letu 2017. V letu 2018 smo med MSM zabeležili 16 poznih diagnoz okužbe s HIV (<350 celic CD4/mm3), štiri več kot v letu 2017. V obdobju zadnjih desetih let smo manj poznih diagnoz okužbe s HIV med MSM zabeležili še v letih 2009, 2010 in 2013. Relativno nizko število novih diagnoz okužbe s HIV med MSM v letu 2018 je predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem dostopnosti testiranja in spremenjene kulture testiranja med MSM ter takojšnjega zdravljenja po diagnozi okužbe. Zgodnje zdravljenje je uspešnejše, izboljša kakovost in pričakovano trajanje življenja ter preprečuje prenos okužbe s HIV. Pri vseh desetih bolnikih, ki so bili diagnosticirani z aidsom v letu 2018, je bila tudi okužba s HIV prepoznana v istem letu. V letu 2018 so zaradi različnih vzrokov umrle štiri osebe s HIV, ena zaradi aidsa. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) naj bi konec leta 2018 v Sloveniji živelo nekaj manj kot 1.000 oseb s HIV od katerih naj bi približno ena petina ne vedela, da je okužena s HIV.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Območna enota Ravne na Koroškem