Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D pri odraslih prebivalcih (L7-1849)

Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D pri odraslih prebivalcih (L7-1849)

Ne spreglejte
Najnovejše
Urška Blaznik

»V projektu Nutri-D smo naslavljali ugotovljeno pomanjkanje vitamina D pri odraslih prebivalcih Slovenije. Z raziskovalci smo razvili in validirali posebno orodje (spletni vprašalnik) za oceno prehranskega vnosa vitamina D. Med dosedanjimi uporabniki orodja kar 63 % moških in 57 % žensk s hrano in prehranskimi dopolnili ni doseglo 5 µg dnevnega vnosa vitamina D, čeprav se v obdobju zime priporoča vnos vsaj 20 mikrogramov vitamina D. Povprečen vnos vitamina D s prehrano pri moških je bil 2,8 µg ter 2,6 µg pri ženskah. Vprašalnik je pokazal še, da vitamin D prehrani dodaja več žensk (46  %) kot moških (32  %).«

Dr. Urška Blaznik, vodja projekta na NIJZ

Naslov projekta: Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D pri odraslih prebivalcih (L7-1849)

Povezava na projektno skupino SICRIS: https://cris.cobiss.net/ecris/si/sl/project/17921

Opis projekta

Glavni cilj projekta je ugotoviti, kakšna so sezonska nihanja v količini vitamina D pri odraslih v Sloveniji ter raziskati povezavo med fototipom, barvo in osončenostjo kože in indeksom melanina ter količino vitamina D v telesu ter preveriti učinkovitost različnih formulacij za dopolnjevanje prehrane z vitaminom D. V prvem sklopu bomo ugotavljali sezonsko variacijo statusa vitamina D na vzorcu vsaj 250 odraslih v Sloveniji in raziskali povezavo med različnimi fototipi, barvo kože in indeksom melanina (MI) ter količino vitamina D v telesu za kavkaške fototipe.

Rezultati te študije bodo dali pomembne informacije o sezonskih variacijah statusa vitamina D v Sloveniji, dodatno moč študije pa predstavlja spremljanje istih posameznikov v različnih letnih časih (poleti in pozimi).

V namenskem delovnem sklopu smo ugotavljali učinkovitost različnih formulacij vitamina D za tretiranje suboptimalnega stanja D vitamina pri odrasli populaciji, kar zagotavlja vpogled v vpliv formulacije na biološko uporabnost  vitamina d.

V projektu smo identificirali glavne prehranske vire vitamina D v predpakiranih živilih pri slovenskem prebivalstvu, pri čemer smo se osredotočili predvsem na ocenjevanje prakse dopolnjevanja prehrane ter razvili presejalno orodje za identifikacijo posameznikov s tveganjem za pomanjkanje vitamina D.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sodeloval v tretjem in četrtem delovnem sklopu projekta, in sicer pri prepoznavi glavnih prehranskih virov vitamina D v živilih (povezava z raziskavo SI.Menu 2017/18) ter vodi razvoj presejalnega orodja za identifikacijo posameznikov s tveganjem za pomanjkanje vitamina D.

Dodana vrednost

Preskrbljenost prebivalstva z vitaminom D je ena bolj izpostavljenih prehranskih tem v zadnjih letih. V projektu so bili pridobljeni dokazi glede sezonskih nihanj v preskrbljenosti z vitaminom D glede učinkovitosti dopolnjevanja prehrane z vitaminom D, razvito pa bo tudi enostavno presejalno orodje za identifikacijo posameznikov s tveganjem za pomanjkanje vitamina D. Vse to podpira ukrepe Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti 2015–2025.

 Rezultati in gradiva

Rezultati projekta so zbrani na naslovu: https://www.researchgate.net/project/Challenges-in-achieving-adequate-Vitamin-D-status

Izbrane publikacije:

•  Žmitek in sod. Efficiency of vitamin D supplementation in healthy adults is associated with body mass index and baseline serum 25-hydroxyvitamin D level. Nutrients. 12(5):1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1268

•  Hribar in sod. Validation of the food frequency questionnaire for the assessment of dietary vitamin D intake. Front. Nutr. 2022. 9:950874. URL: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.950874

•  Hribar in sod. Nutrihealth Study: Seasonal Variation in Vitamin D Status Among the Slovenian Adult and Elderly Population. Nutrients 2020, 12(6), 1838; https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1838

•  Hribar in sod. Vitamin D Intake in Slovenian Adolescents, Adults, and the Elderly Population. Nutrients 2021, 13(10), 3528; https://doi.org/10.3390/nu13103528

Trajanje projekta: 1. 7. 2019–31. 12. 2022

Nosilna organizacija: Inštitut za nutricionistiko

Projektni partnerji: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Visoka šola za storitve v Ljubljani (VIST) in Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC)

Financiranje: Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (MZ), Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) in Valens

Za dobro javno zdravje
Območna enota Murska Sobota

Preventivna delavnica za kolesarje in e-kolesarje

Podrobno
UV sevanje in radon

UV in zdravje – v opisih in slikah

Podrobno
Otroci

Trampolin

Podrobno

Išči