
Pomembno je, da se v teh dneh vzdržimo prenajedanja in da skušamo vsak obilnejši praznični obrok uravnotežiti z ostalimi dnevnimi obroki, v katere vključimo več sadja in zelenjave. Pri tem ne pozabimo tudi na zadosten vnos tekočine. Priporočljiva sta voda in nesladkan čaj ter čim manj alkohola. Najbolj zdrava odločitev je nič alkohola.
Pri pripravi prazničnih jedi lahko izbiramo bolj zdrave postopke priprave npr. cvrenje nadomestimo z dušenjem, izbiramo bolj zdrave sestavine (prednost damo rastlinskim maščobam pred nasičenimi živalskimi), količino sladkorja zmanjšamo in okus obogatimo npr. s cimetom ali drugimi dišavnicami. Na jedilnik vključimo zmerne količine mesa, dodajmo kakovostne ribe, ki so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom D. V obroke vključimo tudi lokalno zelenjavo in sadje, ki so vir zaščitnih snovi in podpirajo naš imunski sistem, hkrati pa tudi energijsko in hranilno uravnotežijo obrok. Lahko vključimo tudi različne kaše ter izdelke iz polnovrednih žit, ki so prav tako vir zaščitnih snovi in energijsko in hranilno uravnotežijo obrok. S tem dosežemo tudi hitrejši in daljši občutek sitosti. V samo pripravo prazničnih jedi vključite družinske člane in naj bo to priložnost tudi za druženje in krepitev medsebojnih odnosov.
Bodite pozorni tudi na količino pripravljene hrane. Dobro načrtovanje prazničnega jedilnika, nakup potrebnih količin hrane lahko že pomembno prispevata, k temu, da bo ostankov hrane čim manj. S tem, ko boste zavrgli manj hrane, boste vplivali tudi na varovanje okolja.
V prazničnih dneh poleg prehrane svojo pozornost usmerite predvsem v medsebojne odnose in ne pozabite tudi na telesno aktivnost in počitek.
Več o uravnoteženi prehrani in prehranskih smernicah najdete
na povezavi.