Izpostavljene novice
Derivati hidroksiantracenov v živilih: EFSA potrjuje zaskrbljenost za zdravje ljudi (23. 1. 2018)
Derivati hidroksiantracena so naravne fenolne rastlinske snovi, ki se pojavljajo v različnih botaničnih vrstah in se v zadnjem času uporabljajo tudi v prehranskih dopolnilih (živilih), s sicer neodobreno zdravstveno trditvijo glede odvajalnega učinka. Ta skupina snovi naravno nastane v rastlinah, kot so vrste aloe ali sene.
Izpostavljenost hidroksiantracenom je možna predvsem preko prehranskih dopolnil, ki vsebujejo korenino in koreniko kitajske rabarbare (Rheum palmatum L. in/ali Rheum officinale Baillon) in/ali njune hibride; listje in plodove aleksandrijske sene (Casia senna L.) in/ali sorodne sene »tinnevelly« (Cassia angustifolia Vahl); lubje navadne krhlike (Rhamnus frangula L.); lubje ameriške trhlike (Rhamnus purshianus D.C.) in liste Aloe barbadensis Miller in/ali različnih vrst Aloe, predvsem Aloe ferox Miller in njenih hibridov.
Leta 2013 je EFSA potrdila povezavo med derivati hidroksiantracena in izboljšanim delovanjem črevesja, vendar je zaradi morebitnih varnostnih razlogov opozorila na dolgoročno uporabo in uporabo v visokih odmerkih. Evropska komisija je v postopku morebitne odobritve zdravstvene trditve EFSA pozvala, naj oceni varnost teh sestavin rastlin, kadar se uporabljajo v živilih oz. prehranskih dopolnilih, in svetuje o dnevnem vnosu, ki ni povezan s škodljivimi vplivi na zdravje.
EFSA je z današnjim dnem objavila znanstveno mnenje o varnosti uporabe hidroksiantracenov v živilih, v katerem ugotavlja, da so na podlagi razpoložljivih podatkov, nekateri derivati hidroksiantracenov genotoksični (lahko poškodujejo DNA). Zaradi skrbi o genotoksičnosti tudi ni možno določiti varnega dnevnega vnosa hidroksiantracenov. Pri testiranju v študijah na živalih je bilo namreč dokazano, da nekatere od teh snovi povzročajo raka črevesja.
Ti zaključki so v skladu s prejšnjimi ocenami botaničnih virov teh snovi s strani drugih evropskih in mednarodnih organov, vključno z Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko agencijo za zdravila in nemškim Zveznim inštitutom za oceno tveganja.
Več informacij najdete na naslednji povezavi: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180123
Furani v živilih – EFSA potrjuje zaskrbljenost za zdravje ljudi (25.10.2017)
Furani in sorodni 2- in 3-metilfurani so kemična onesnaževala, ki nastanejo naravno pri pripravi živil s segrevanjem, vključno s kuhanjem. Te snovi so bile vedno prisotne v kuhanih ali segretih živilih.
Izpostavljenost potrošnikov furanom in metilfuranom v živilih bi lahko privedla do možnih dolgotrajnih poškodb jeter. Najbolj izpostavljena skupina ljudi so dojenčki, večinoma preko uživanja pripravljenih živil shranjenih v kozarcih ali pločevinkah. Izpostavljenost v drugih skupinah prebivalstva je predvsem preko živil na osnovi žit in kave, odvisno od starosti in potrošniških navad.
Kako zmanjšati izpostavljenost furanom? ker je furan hlapna spojina, pogrevanje že pripravljenih kašic za dojenčke v vodni kopeli brez pokrovčka zmanjša izpostavljenost za 15 do 30 %. Prav tako vpliva način priprave hrane. Izgube furanov pri priprave turške kave so 3 do 4 -krat večje kot v primeru filter ali espreso kave.
Več informacij najdete na naslednji povezavi.
V javni obravnavi je določitev referenčnih vrednosti za vnos natrija (29.9.2017)
EFSA je začela javno posvetovanje na osnutek znanstvenega mnenja o referenčnih vrednostih za vnos natrija. Pri določitvi referenčnih vrednosti bodo opravljeni sistematični pregledi literature na temo vpliva vnosa natrija in vpliva na zdravje, kot so bolezni srca in ožilja ter zdravje kosti. Javna obravnava je odprta do 12. novembra 2017.
Več informacij najdete na naslednji povezavi.
EFSA bo določila dnevni vnos dodanega sladkorja (23.3.2017)
EFSA bo do leta 2020 pripravila znanstvene nasvete glede dnevnega vnosa dodanega sladkorja v živilih. Namen organa je vzpostaviti znanstveno zasnovano mejno vrednost za dnevno izpostavljenost dodanim sladkorjem iz vseh virov, ki ne povzroča škodljivih vplivov na zdravje. Pobudnice naloge so Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska.
Več informacij najdete na naslednji povezavi.