Odobritev novih živil
Nova živila morajo biti pred dajanjem na trg odobrena po evropskem postopku odobritve. Če se živila oziroma živilske sestavine uporabljajo izključno v prehranskih dopolnilih, je kljub temu za nove načine uporabe v drugih živilih potrebna odobritev.
Odobritev novih živil in živilskih sestavin ter njihovo dajanje na trg je urejeno od leta 1997. Decembra 2015 je bila v Uradnem listu EU objavljena Uredba (ES) 2015/2283 o novih živilih in novih živilskih sestavinah (Uredba o novih živilih).
V Uredbi o novih živilih so opredeljene kategorije živil, ki prej niso bile definirane kot nova živila oziroma nove živilske sestavine, in so sestavljene, pridobljene ali proizvedene iz:
- snovi mineralnega izvora,
- živali ali njihovih delov (tudi insekti),
- celičnih ali tkivnih kultur iz živali, rastlin, mikroorganizmov, gliv ali alg,
- namensko proizvedenega nanomateriala,
- vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki so bili proizvedeni s postopki proizvodnje, ki se v EU pred 15. majem 1997 niso uporabljali za proizvodnjo živil.
Odobrena nova živila
Odobrena nova živila so navedena v prilogi Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2017/2470 o oblikovanju Seznama Unije novih živil v skladu z Uredbo o novih živilih.
Katalog novih živil
Spletni katalog novih živil (v angleškem jeziku) Evropske komisije je namenjen nosilcem živilske dejavnosti in potrošnikom kot vir informacij glede lastnosti in trenutnega statusa posameznih živil oziroma živilskih sestavin. Vsebuje tudi informacije o rastlinah in drugih snoveh, ki so se uporabljale na območju EU pred letom 1997 izključno kot prehranska dopolnila ali kot sestavine v prehranskih dopolnilih. Vsebina se posodablja glede na nove informacije.