Varnost živil

Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila – med 5°C in 63°C

Varnost živil

Če hrano pustimo predolgo na sobni temperaturi, se lahko bakterije kot so Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Escherichia coli O157:H7 in Campylobacter  razmnožijo do nevarne ravni, ki lahko povzroči bolezen.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 20.05.2025
Objavljeno: 20.05.2025

Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila je med 5°C in 63°C, ker se bakterije v tem območju hitreje razmnožujejo (svoje število lahko podvojijo v 20 minutah). Hitro pokvarljivih  živil nikoli ne puščamo zunaj hladilnika več kot 2 uri.  Če pa je zunanja temperatura ≥ 32°C, so potencialno nevarna živila lahko največ 1 uro v nevarnem temperaturnem območju.

 

  • Hitro pokvarljiva živila je treba shranjevati izven nevarnega temperaturnega območja: 5°C do 63°C,
  • zamrznjena živila je treba popolnoma odtajati do središčne temperature 0°C do 5°C. Pravilno odtajujemo: v hladilniku, pod tekočo hladno vodo, v mikrovalovni pečici. V primeru direktne termične obdelave zamrznjenega živila je treba upoštevati navodila proizvajalca,
  • živilo je treba ustrezno toplotno obdelati glede na priporočene kritične mejne vrednosti za posamezne vrste živil. Kritične mejne vrednosti za toplotno obdelavo živil in drugih postopkov, ki so pomembni za varnost
  • živilo je treba ponuditi čimprej zmanjšati zadrževanje na neprimerni temperaturi na minimum,
  • če hrano ohlajamo, je to treba storiti na čim hitrejši in varen način,
  • hrano je treba vzdrževati toplo pri temperaturi ≥ 63°C, hladno shranjevati pri temperaturi ≤ 5°C,
  • pri pogrevanju hrane mora temperatura ≥ 74°C v središču živila delovati najmanj 15 sekund.
Za dobro javno zdravje
Območna enota Ljubljana

3. strokovno regijsko srečanje Zdravih šol v ljubljanski regiji

Podrobno
Alkohol

Učitelji, starši in drugi odrasli naj mladostnike spodbujajo k nepitju alkohola

Podrobno
Območna enota Celje

Celjski epidemiološki vestnik

Podrobno

Išči