Varnost živil

Etilen oksid v hrani in tveganje za zdravje ljudi

Varnost živil

V septembru 2020 je Belgija pri semenih sezama zaznala prisotnost etilen oksida. Etilen oksid se na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo v državah, kjer se ta hrana proizvaja. V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno). Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko postavljena na 0,05 mg/kg živila in predstavlja mejo za ukrepanje glede varnosti živil.

Zadnje posodobljeno: 23.08.2023
Objavljeno: 02.12.2020

 

Ker zaradi njegove narave strupenosti ni možno postaviti varnega odmerka, je treba izpostavljenost etilen oksidu zmanjševati do največje možne mere. Evropska komisija je zato tudi predlagala zakonski ukrep, ki nalaga državam članicam spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama ob uvozu iz tretjih držav. Sprejet je bil tudi dogovor o umiku izdelkov, ki vsebujejo sezam z vsebnostjo etilen oksida nad predpisano vrednostjo.

Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. Večino podatkov o vplivih etilen oksida na zdravje ljudi so doslej pridobili pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni preko vdihavanja, saj se etilen oksid uporablja kot biocidno sredstvo. Biološka razpoložljivost snovi je po zaužitju manjša kot pri vdihavanju, a podatkov o deležu absorbiranega etilen oksida po zaužitju ni na voljo. Pri nedavni pripravi toksikološkega profila za etilen oksid so pri ameriški Agenciji za strupene substance in register bolezni (ATSDR, 2020) ocenili, da so scenariji zaužitja etilen oksida preko hrane, ki bi se pokazali kot resna grožnja zdravju, manj verjetni.

Prisotnost etilen oksida v hrani (sezamovih semenih) ogroža zdravje ljudi, nivo ogrožanja pa je odvisen od koncentracije ostankov etilen oksida, od količine zaužitega sezama ter trajanja izpostavljenosti. Sezam se v prehrani ljudi različno uporablja, v živilih pa je prisoten v različnih deležih (npr. kruh s semeni, žitne ploščice s sezamom, pecivo s sezamom, humus, tahini omaka, sezamovo olje, mešanice semen).

Potrošnikom svetujemo, da spremljajo Obvestila za potrošnike na spletni strani Uprave RS za varnost hrane, veterinarstvo in varstvo rastlin. Izdelkov, ki so predmet odpoklicev, naj ne uživajo. Na podlagi dostopnih podatkov ocenjujemo, da je potencialna izpostavljenost etilen oksidu preko semen sezama in izdelkov, ki jih vsebujejo, pri potrošnikih trajala krajši čas in so resna tveganja za zdravje ljudi manj verjetna.

Za dobro javno zdravje
Programi

Mestna občina Koper je gostila letno nacionalno srečanje članic slovenske mreže Zdravih mest

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno