V novem dokumentu smo izvzeli in dopolnili vsebine o varnosti živil za nosečnice, tako da je ta dokument prvenstveno namenjen nosečnicam. Brošuro smo izdelali v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano – NLZOH in v sodelovanju s prof. dr. Živo Novak Antolič, specialistko porodništva in ginekologije.
Nosečnice uvrščamo med ranljive skupine skupaj z otroki, starostniki in ljudmi z oslabelim imunskim sistemom, pri katerih zaradi posebnosti njihovih naravnih oziroma bolezenskih stanj, okužbe in zastrupitve lahko potekajo v težji obliki, tudi okužbe in zastrupitve z živili. Zato je varnost živil za ranljive skupine še posebej pomembna.
V dokumentu so opisani osnovni higienski postopki in tvegana živila za nosečnice, s poznavanjem in upoštevanjem katerih nosečnice vodijo do varnega izbora in priprave živil. Tako lahko zmanjšamo tveganje oziroma preprečimo pojav okužb in zastrupitev z živili. Posebej pa so opisani higienski postopki preprečevanja okužb z živili z bakterijo Listeria monocytogens in parazitom Toxoplasma gondii, okužbami, ki še posebej ogrozijo plod.
Brošura je dostopna med Publikacijami NIJZ, hiter dostop pa je preko spodnje slike.
Zloženka o listeriji in toksoplazmi v živilih je dostopna na naslednji povezavi.
Plakat Varnost živil v prehrani nosečnic je dostopen na naslednji povezavi.