Letošnje obeleževanje je namenjeno pozornosti in akcijam za preprečevanje, prepoznavanje in obvladovanje zastrupitev povzročenih s hrano. Sistemi, ki zagotavljajo bolj varno hrano, zagotavljajo tudi več zdravja. Varna živila so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja.
![](https://nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/svetovni-dan-varnosti-hrane.jpg)
Za varnost hrane je odgovoren prav vsak od nas, tudi če ne sodeluje v proizvodnji ali distribuciji živil.
Potrošniki lahko priporočila za varno ravnanje s hrano najdejo na spletnih straneh NIJZ pod področjem Varnost živil. Ključnih ostaja pet korakov varnega ravnanja s hrano:
- vzdržuj čistočo
- ločuj surova in toplotno obdelana živila
- živila dobro toplotno obdelaj
- živila vzdržuj pri varni temperaturi
- uporabljaj varno pitno vodo in živila
S stalnim osveščanjem in izobraževanjem skupaj gradimo kulturo varnega ravnanja s hrano.
Tonska izjava dr. Urške Blaznik z NIJZ ob svetovnem dnevu varne hrane 2022
Objava Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob svetovnem dnevu varne hrane 2022
Objava Svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu varne hrane 2022