Letošnje obeleževanje je namenjeno pozornosti in akcijam za preprečevanje, prepoznavanje in obvladovanje zastrupitev povzročenih s hrano. Sistemi, ki zagotavljajo bolj varno hrano, zagotavljajo tudi več zdravja. Varna živila so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja.
Za varnost hrane je odgovoren prav vsak od nas, tudi če ne sodeluje v proizvodnji ali distribuciji živil.
Potrošniki lahko priporočila za varno ravnanje s hrano najdejo na spletnih straneh NIJZ pod področjem Varnost živil. Ključnih ostaja pet korakov varnega ravnanja s hrano:
- vzdržuj čistočo
- ločuj surova in toplotno obdelana živila
- živila dobro toplotno obdelaj
- živila vzdržuj pri varni temperaturi
- uporabljaj varno pitno vodo in živila
S stalnim osveščanjem in izobraževanjem skupaj gradimo kulturo varnega ravnanja s hrano.
Tonska izjava dr. Urške Blaznik z NIJZ ob svetovnem dnevu varne hrane 2022
Objava Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob svetovnem dnevu varne hrane 2022
Objava Svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu varne hrane 2022