Pitna voda

Priporočila za higiensko ravnanje in shranjevanje pitne vode pri končni distribuciji oskrbe s cisternami

Pitna voda

Za ohranjanje zdravstvene ustreznosti pitne vode od cisterne do končnega uporabnika je pomembno higiensko rokovanje z vodo med razdeljevanjem (končno distribucijo) od mesta iztoka iz cisterne in shranjevanjem vode doma oziroma na mestu uporabe pitne vode.

Zadnje posodobljeno: 07.08.2023
Objavljeno: 03.08.2023

Uredba o pitni vodi (Ur. l. RS, št. 61/2023–7. in 17. člen)

Za ohranjanje zdravstvene ustreznosti pitne vode od cisterne do končnega uporabnika je pomembno higiensko rokovanje z vodo med razdeljevanjem (končno distribucijo) od mesta iztoka iz cisterne in shranjevanjem vode doma oziroma na mestu uporabe pitne vode.

Posoda

Za prenos pitne vode od mesta iztoka iz cisterne (polnjenje posode s pitno vodo iz cisterne) do doma in za shranjevanje vode doma (na mestu uporabe) uporabljamo posodo, ki je namenjena izključno za živila oziroma pitno vodo.

Posoda mora biti:

Čista

Novo ali že rabljeno posodo pred uporabo operemo z blago raztopino detergenta za pranje posode in vodo ter temeljito splaknemo, da ni ostankov detergenta.

Iz materialov, ki so namenjeni in ustrezni za stik z živili

  • Plastična posoda za shranjevanje tekočin (imeti mora znak primernosti za živila: kozarec in vilice).
  • Steklena posoda za shranjevanje tekočin (naj bo zaščitena pred razbitjem, npr. pletenka).
  • Kuhinjska

Posoda naj ima zamašek ali pokrov (najbolje z navojem), ki se tesno zapre. Posode, ki imajo vgrajeno pipo, omogočajo lažjo uporabo.

Pri rokovanju s posodo pazimo, da ne onesnažimo ustja ali notranjosti posode ter zamaška oziroma pokrova (stik z rokami, nečistimi površinami).

Ne uporabljamo posod, v katerih so bile predhodno shranjene kemikalije (npr. čistila, razkužila, pesticidi, barve, goriva …).

Polnjenje posode na iztoku iz cisterne

  • Rokujemo le s čistimi
  • Upoštevamo pisna navodila izvajalca prevoza pitne vode s cisterno

Mesto shranjevanja

Posode z vodo doma shranjujemo:

  • v čistem, temnem in hladnem prostoru (pod 20°C),
  • po možnosti v hladilniku.

V prostorih, kjer shranjujemo posode z vodo, naj ne bo kemikalij (čistil, razkužil, bencina, barv, pesticidov …).

Čas shranjevanja

Tako shranjena voda je uporabna za pitje in pripravo hrane največ 48 ur. Če je prišlo do spremembe organoleptičnih lastnosti vode (npr. sprememba barve, pojav motnosti, vonja (razen po kloru) …), vodo zavržemo takoj, ne glede na priporočeni čas shranjevanja.

Higiensko rokovanje med shranjevanjem vode doma oziroma na mestu uporabe

  • Pred rokovanjem s posodo z vodo si roke umijemo z milom in vodo.
  • Če vodo iz posode ne pretakamo, temveč jo zajemamo, pri tem uporabljamo le čiste pripomočke (npr. zajemalko, oprano z detergentom in vodo).

Hrano in napitke za dojenčke pripravljamo izključno s prekuhano vodo, po potrebi tudi za bolnike z zmanjšano imunsko odpornostjo.

Upoštevamo pisna navodila upravljavca vodovoda ali cisterne za oskrbo s pitno vodo oziroma izvajalca prevoza pitne vode s cisterno.

Vir: World Health Organization: https://www.who.int/water_sanitation_health/emergencies/

Za dobro javno zdravje
Območna enota Celje

Stari grad v Celju in krožišče v Laškem sijala v turkizni barvi

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Območna enota Kranj

Gorenjska v znamenju duševnega zdravja 2024

Podrobno