Pitna voda

Epidemiološka preiskava NIJZ glede fekalnega onesnaženja v objektu Maximarket zaključena

Pitna voda

Mag. Eva Grilc, dr. med. iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je danes dopoldne ob 11. uri (29. 4. 2025) predstavila zadnje podatke epidemiološke službe, ki je od 17. 4. do 25. 4. izvedla obsežno epidemiološko preiskavo v povezavi z osebami, ki so se okužile z uživanjem onesnažene pitne vode ali drugih živil v objektu Maximarket.

Zadnje posodobljeno: 05.05.2025
Objavljeno: 29.04.2025

Epidemiološka služba NIJZ, ki je od zaznave onesnaženja ves čas spremljala epidemiološko stanje, je na posebni telefonski povezavi prejela 580 klicev, od tega je klicalo 547 obolelih oseb, saj so nekateri poklicali večkrat. Po ocenah je število obolelih bistveno višje, saj nekatere osebe nikoli ne poiščejo pomoči in se zdravijo doma.

Povprečna starost obolelih je bila 48 let, največ okuženih je bilo starih med 40 in 48 let, med okuženimi so bile tudi mladoletne osebe, poklicalo pa je 71 % žensk in 29 % moških. Nekateri oboleli imajo še vedno težave in se zdravijo doma. Največ ljudi se je okužilo 15. in 16. 4., nekaj okužb je bilo tudi sekundarnih in so se torej prenesle med bližnjimi.

Drisko je imelo 447 (82%) obolelih, bruhalo je 434 (79%) oseb. Občutek slabosti je imelo 372 (68%) posameznikov, 191 (35%) jih je imelo vročino, različne vrste bolečin pa je občutilo 101 (18%) oseba. 7 ljudi se je zaradi okužbe krajši čas zdravilo tudi v bolnišnici, niso pa imeli hujših zapletov, med njimi je eden pomoč poiskal v urgentni službi. Prve analize blata obolelih kažejo na prisotnost bakterij E. Coli, kapilobakter in salmonela, med virusnimi povzročitelji okužbe pa so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano potrdili noroviruse, astroviruse, adenoviruse in sapoviruse. Mikrobiološke preiskave še potekajo.

Klicni center od tega tedna ne deluje več, število obolelih klicateljev se je namreč precej zmanjšalo, v petek je tako poklicalo le še 9 oseb. Vsem, ki imajo zdravstvene težave zaradi okužbe z onesnaženo vodo ali drugimi živili svetujemo, naj se obrnejo na zdravstveno službo, če je to potrebno.

Za dobro javno zdravje
Varnost živil

Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila – med 5°C in 63°C

Podrobno
Moje okolje

Pogosta vprašanja o pitni vodi

Podrobno
Cepljenje

Navodila in priporočila za cepljenje

Podrobno

Išči