Izbira in varna priprava svežega sadja in zelenjave
Sveže sadje in zelenjava sta pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane, vendar lahko nepravilno ravnanje z njima predstavlja tveganje za zdravje.
Sveže sadje in zelenjava sta pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane, vendar lahko nepravilno ravnanje z njima predstavlja tveganje za zdravje.
V zadnjih letih se je namreč povečalo število bolezni, povezanih z uživanjem surovih pridelkov, predvsem zaradi onesnaženja v procesu pridelave, shranjevanja ali priprave. Z upoštevanjem osnovnih higienskih priporočil – od pravilne izbire in shranjevanja do varne priprave – lahko pomembno zmanjšamo tveganje za okužbe in poskrbimo, da bodo pridelki na naši mizi ne le okusni, temveč tudi varni.
Sadje predstavlja veliko skupino užitnih plodov različnih dreves in grmovnic, ki jih večinoma uživamo sveže, surove, lahko pa sadje tudi kuhamo ali sušimo. Meja med sadjem in zelenjavo je sicer rahlo zabrisana, ima pa sadje običajno večji delež sladkorja (fruktoze) in raste na večletnih rastlinah.
Zelenjava predstavlja veliko skupino primarnih proizvodov, ki obsega kalčke (semena), liste, gomolje in korenine rastlin. Zelenjavo lahko pridelujemo na poljih, vrtovih, v rastlinjakih in s hidroponskimi sistemi. Ob prodaji, je zelenjava na razpolago takšna kot je (intaktna) oziroma minimalno obdelana, ter predstavlja gotovo živilo.
V zadnjih letih se je število izbruhov bolezni, ki so povezani z uživanjem surove zelenjave in sadja močno povečalo. Ta trend lahko delno razložimo s povečano stopnjo uživanja surove zelenjave in sadja, z globalno centraliziranimi distribucijskimi verigami in z večjim deležem občutljivih ljudi.
Najpomembnejši razlog za povečanje števila izbruhov bolezni, ki so povezani z uživanjem surove zelenjave in sadja, pa je odsotnost učinkovite dekontaminacijske stopnje na katerem koli delu pridelovalne verige. Posledično se kakršnokoli onesnaženje, ki izhaja iz primarne proizvodnje, potencialno lahko prenese do potrošnika, ob upoštevanju dejstva, da se je prevalenca humanih virulentnih patogenov v okolju povečala zaradi intenzivnejše živinorejske proizvodnje in zaradi sprememb v načinih gnojenja ter upravljanja sistemov odpadnih (odtočnih) voda oz. odplak.
Zelenjava in sadje sta pomemben del zdrave prehrane. V trgovinah in lokalnih tržnicah je na voljo široka paleta svežih pridelkov. Škodljive bakterije, ki se potencialno nahajajo v zemlji ali vodi, pa lahko pridejo v stik z zelenjavo in sadjem ter ju onesnažijo, do onesnaženja pa lahko pride tudi med skladiščenjem ali pripravo.
Sadje in zelenjavo uživamo surovo ali kuhano. Problematični so kalčki (npr. alfalfa), ki jih postrežemo surove ali rahlo kuhane saj lahko vsebujejo bakterije, ki potencialno povzročijo bolezni, ki se prenašajo s hrano. Od vseh vrst zelenjave, ki so bile vključene v izbruhe bolezni, predstavljajo kalčki (semena, ki kalijo) največje tveganje za zdravje. Glavni razlog, zakaj kalčki predstavljajo tako visoko tveganje, lahko pripišemo visoki temperaturi (25-30°) in vlagi med postopkom kaljenja. V skoraj vseh primerih lahko izvor patogenih mikroorganizmov sledimo do semen, ki so bila uporabljena za proizvodnjo kalčkov. Kako se seme onesnaži, še vedno ostaja nejasno, vendar pa je uporaba fekalno onesnažene vode za namakanje in izpiranje, pri proizvodnji kalčkov, očitna pot onesnaženja.
Uživanje onesnaženih pridelkov lahko povzroči bolezni, ki se prenašajo s hrano. Upoštevajmo nasvete za varno ravnanje, da zaščitimo sebe in svojo družino.
Kupujmo pravilno – s pametnimi nakupovalnimi odločitvami lahko pomagamo ohranjati varnost pridelkov:
Pravilno shranjevanje svežih pridelkov vpliva tako na varnost kot na kakovost:
Preprečevanje navzkrižnega onesnaženja:
Varna priprava
Pripravo svežega sadja in zelenjave začnemo z umitimi rokami. Pred in po pripravi si roke umivajmo vsaj 20 sekund z milom in toplo vodo.