Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Prehrana

Projekt Best-ReMaP želi prispevati k boljši kakovosti hrane

Z veseljem sporočamo, da je v zadnji izdaji revije The Parliament Magazine objavljen članek o projektu Best-ReMap z naslovom: “Od dokazov do dejanj: kako želi projekt Best-ReMaP prispevati k boljši kakovosti hrane, dobavljene evropskim državljanom.”

Prehrana

Poziv gostinskim ponudnikom

Izpostavite višjo kakovost ponudbe s pridobitvijo simbola Prava izbira

Prehrana

7. junij – svetovni dan varnosti hrane

Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«.

Prehrana

Zaupanja vredna znanost za varno hrano v Evropi

#EUChooseSafeFood je nazaj s še več sodelujočimi državami!

Debelost

Best-ReMaP zaključni politični dialog v Bruslju

Včeraj je na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju potekal plenarni politični dialog projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Prehrana

Prehrana med velikonočnimi prazniki

Večinoma v prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, pirhe (pobarvana jajca), potico, kruh in hren. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Pri hrani ostanimo zmerni, popijmo dovolj vode, […]

Debelost

Skoraj vsak četrti otrok v Evropi je debel ali ima prekomerno telesno težo

Eden od razlogov za to je nezdrava hrana. Zmanjšanje škodljivega trženja prehrane otrokom, izboljšanje sistema javnih naročil zdrave prehrane v javnih ustanovah in preoblikovanja živil so glavni cilji evropskega projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki v Sloveniji poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prehrana

Sol in zdravje

Čezmerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi.

Prehrana

Strokovno mnenje glede vegetarijanstva in Kitajske študije

Uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. Vegetarijanstvo je kot način življenja in prehranjevanja v naši družbi prisotno že kar nekaj časa in ima mnogo privržencev, ki poudarjajo ugoden vpliv na zdravje in ostale prednosti vegetarijanskega načina prehranjevanja.

Nenalezljive bolezni

Nova nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. V Sloveniji število oseb s sladkorno boleznijo strmo narašča. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.00. Število oseb s sladkorno boleznijo, ki vsako leto na novo začnejo prejemati zdravila, je v zadnjih letih v vsakem letu približno 10.000. Ocenjuje se, da je v Sloveniji 200.000 oseb s sladkorno boleznijo. Mnogi imajo sladkorno bolezen, vendar ker ne boli, še ne vedo zanjo.

Prehrana

Prehrana med letošnjimi decembrskimi prazniki

Brez slabe vesti, vendar z razmislekom o morebitnih spremembah življenjskega sloga.

Prehrana

Prehrano med letošnjimi decembrskimi prazniki doživljajmo pozitivno

Tudi letos bomo decembrske praznike mnogi preživeli drugače, saj bodo tudi prihajajoči prazniki potekali v znamenju ukrepov za omejevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Krog bližnjih za praznično mizo bo, podobno kot v lanskem letu, tudi letos verjetno ožji. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade in običaje, kolikor nam to omogočajo okoliščine. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje po telefonu, pomislimo pa tudi na tiste, ki so sami.

Prehrana

Maslo ali margarina?

Živila je treba presojati iz več vidikov. Maslo ima veliko nasičenih maščob. Po sodobnih tehnoloških postopkih narejene mazave margarine pa vsebujejo zelo malo za razvoj bolezni srca in ožilja škodljivih transmaščobnih kislin ali praktično nič več, v trdnih margarinah za peko pa so te še lahko prisotne.

Prehrana

Prekomerna prehranjenost in debelost pri otrocih in mladostnikih v Sloveniji

Uravnotežena prehrana in zadostna telesna dejavnost omogočata vzdrževanje energijskega ravnovesja med vnosom in porabo energije, ki se izrazi kot prehranski status človeka. V kolikor je energijski vnos višji od energijske porabe, se pojavi povečana telesna teža in debelost, v obratnem primeru podhranjenost.

Mediji

16. oktober 2022 – Svetovni dan hrane

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«). Priča smo pojavu epidemije zaradi koronavirusa SARS-CoV-2, migracijam, podnebnim spremembam, vojaški agresiji v neposredni bližini, zvišanju cen energentov, hrane itd., opažamo pa tudi, da se je geopolitični položaj EU, za katerega so že več let značilne nestabilne razmere v sosednjih regijah Evrope ter zapleteno in zahtevno okolje, močno spremenil. Naša naloga je, da zgradimo trajnostni svet, v katerem ima vsakdo in povsod dostop do energijsko in hranilno primerne hrane. Danes se proizvede dovolj hrane, da se nahranijo vsi na planetu. Težava je dostop in razpoložljivost hrane, ki ju vedno bolj ovirajo zgoraj našteti izzivi.

Prehrana

Novo razviti simbol PRAVA IZBIRA označuje prehransko ustreznejše obroke

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije razvil in ponudil gostincem simbol PRAVA IZBIRA za označevanje prehransko ustreznejše gastronomske ponudbe. Z novim simbolom želimo potrošniku olajšati prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov, gostincem pa omogočiti izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Območna enota Ravne na Koroškem

6. Dan brez alkohola na Koroškem

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno