Življenjski slog

Slovenija gre v šolo 2024 – Ustno zdravje – skrb za zdrave zobe

Življenjski slog

Začetek šolskega leta prinaša nove izzive in priložnosti za učenje, vendar je to tudi čas, ko moramo posvetiti posebno pozornost higieni in osebni skrbi, zlasti pri ustnem zdravju. V kampanji "Slovenija gre v šolo 2024" smo se na NIJZ odločili izpostaviti pomen ustne higiene kot tretjo ključno temo letošnjega leta. Ustno zdravje je temelj splošnega zdravja in dobrega počutja, vendar se pogosto premalo zavedamo, kako pomembno je redno skrbeti za zobe in dlesni. Pravilna ustna higiena pri otrocih ne preprečuje le zobnih bolezni, temveč tudi spodbuja pozitivne navade, ki jih bodo spremljale vse življenje. V tem članku bomo raziskali, kako lahko starši, šole in otroci sami poskrbijo za zdrav nasmeh ter zakaj je redna nega ustne votline ključnega pomena za dolgotrajno zdravje.

Zadnje posodobljeno: 30.08.2024
Objavljeno: 31.08.2024

 

Redno umivanje zob je povezano z zavedanjem o pomenu ustnega zdravja. Navade, ki jih pridobimo v času otroštva, lažje ohranimo skozi življenje. Prikaz in učenje o pomenu umivanja zob, pravilne prehrane z vidika zagotavljanja ustnega zdravja in tudi drugih ukrepov je tako najučinkovitejše, če z njimi pričnemo preden otroci pridobijo slabe navade.

Zato je v otroštvu ključna dosledna skrb za ustno zdravje, ki jo starši izvajajo do desetega leta starosti otrok. Poleg domačega okolja pa k skrbi za ustno zdravje lahko zelo pripomore tudi vrtčevsko in šolsko okolje. Saj so vzgojno-izobraževalne ustanove eno od pomembnejših podpornih okolij pri vzgoji za zdravje in promociji zdravja otrok in mladostnikov. Tudi v vrtcu in šoli se otroci učijo spretnosti in razvijajo zdrave navade. Seveda pa je za uspeh potrebno tesno sodelovanje s starši, ki otrokom pomagajo pri izvajanju ustne higiene, jih nadzirajo, jih pri skrbi za ustno zdravje tudi spodbujajo in jim s tem omogočajo da zdrave navade vzdržujejo tudi v domačem okolju.

 

Priporočila za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja:

  • Zobe je priporočljivo čistiti vsaj dvakrat dnevno.
  • Uporabljajte mehko zobno ščetko, ki jo zamenjate, ko so ščetine razpršene ali obrabljene.
  • Uporabljajte zobno pasto, ki vsebuje fluoride, in sicer v ustrezni količini in koncentraciji glede na vašo/otrokovo starost:
    • do 2. leta: za riževo zrno zobne paste s 1000 ppmF,
    • od 2. do 6. leta: za grahovo zrno zobne paste s 1000 ppmF,
    • od 6. leta naprej: 1–2 cm zobne paste s 1450 ppmF.
  • Po čiščenju zob ustne votline ne spirajte z vodo.
  • Pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov (zobna nitka in/ali medzobna ščetka) uporabljajte vsaj enkrat dnevno.
  • Zobne proteze dnevno čistite z milom pod mlačno tekočo vodo, boditepozorni, da odstranite vse ostanke pritrdilnih past.
  • Pri otroku začnemo izvajati ustno higieno ob izrasti prvega mlečnega zoba.
  • Otroku je potrebno pomagati pri čiščenju zob in ga nadzirati vsaj do 6. leta starosti, saj v tem obdobju izraščajo prvi stalni kočniki.
  • Izogibajte se sladkarijam, sladkim pijačam in prigrizkom med obroki, namesto predelanega priporočamo uživanje celega sadja.
  • 30-60 minut po uživanju kisle hrane in/ali pijače se izogibajte čiščenju zob.
  • Najmanj enkrat letno opravite pregled pri zobozdravniku, tudi če nimate težav.
Za dobro javno zdravje
Otroci

Slovenija gre v šolo 2024 – Ustno zdravje – skrb za zdrave zobe

Podrobno
Prepovedane droge

Mednarodni dan ozaveščanja o predoziranju

Podrobno
Območna enota Novo mesto

Telesna dejavnost in spanje sta neločljivo povezana

Podrobno