Nalezljive bolezni

Priporočila potnikom, ki potujejo v afriške države, kjer se pojavljajo primeri mpoxa (okužbe z virusom opičjih koz)

Nalezljive bolezni

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 27.08.2024
Objavljeno: 27.08.2024

Splošno

V Demokratični republiki Kongo (DRK) se je v novembru 2023 začel izbruh mpoxa. Trenutni izbruh te bolezni povzroča virus opičjih koz genotipa I, ki je bolj nevaren kot virus opičjih koz genotipa II.

Pri okuženih z virusom opičjih koz genotipa I je potek bolezni težji kot po okužbi z virusom opičjih koz genotipa II. Smrtnost pri obolelih z mpoxom, ki ga je povzročil virus opičjih koz genotipa II, je trenutno ocenjena na okoli 0,2 %. Smrtnost pri obolelih z mpoxom, ki ga je povzročil virus opičjih koz genotipa I, je ocenjena na okoli 3 %. Pomembno je poudariti, da podatki o smrtnosti temeljijo na podatkih omejene kakovosti in veljajo predvsem za afriške države, v katerih se mpox trenutno najbolj širi.

Širjenje mpoxa po DRK se ne zmanjšuje, razširil se je celo na sosednje države. O primerih mpoxa, povzročenega z genotipom I, poročajo še iz Burundija, Ruande, Ugande, Srednjeafriške republike, Republike Kongo, Kameruna in Kenije. Okužbe z virusom opičjih koz genotipa II so prisotne v zahodni, severovzhodni in južni Afriki.

Genotip I se med ljudmi in na ljudi širi tudi na več načinov kot genotip II. Za prenos virusa je potreben tesen stik z okuženo osebo: spolni stik, bivanje v skupnem gospodinjstvu, nezaščiteni stiki znotraj zdravstva ali neposreden stik z okuženo živo ali mrtvo divjo živaljo.

Priporočila potnikom

Pred odhodom v državo, kjer se pojavljajo izbruhi mpoxa

  • Preglejte spletne strani veleposlaništev držav, kamor potujete, ali obstajajo bolj podrobni podatki glede lokalnega širjenja izbruha mpoxa oziroma nasveti za tujce.
  • Preberite priporočila Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za državo, kamor potujete, da se seznanite z morebitnimi predpisi glede prestopov državnih mej, ki so jih uvedle države, v katerih virus kroži.
  • Za zdravstvene nasvete in morebitna cepljenja se obrnite na ambulanto za cepljenje in potovalno medicino Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kontakti so na voljo na naslednji povezavi.
  • Cepljenje proti mpoxu priporočamo samo določenim osebam z večjim tveganjem za okužbo. Priporočila za cepljenje in skupine, ki jim priporočamo cepljenje, so dostopne na spletni strani NIJZ. Cepljenja proti mpoxu samo zaradi potovanja v države z izbruhom mpoxa ne svetujemo.

 Med bivanjem v državi, kjer se pojavljajo izbruhi mpoxa

  • Izogibajte se situacijam, ki bi lahko privedle do okužbe z virusom opičjih koz.
  • Izogibajte se tesnemu stiku z ljudmi, ki imajo simptome mpoxa, predvsem bodite pozorni na kožne spremembe. Uporaba kondoma ob spolnem odnosu ne zaščiti pred prenosom virusa opičjih koz, saj se lahko okužimo preko sprememb drugje na koži in preko okuženih predmetov.
  • Izogibajte se stiku z različnimi predmeti in površinami, ki so jih uporabljali oboleli z mpoxom (npr. v zdravstvenih ustanovah).
  • Izogibajte se stiku z divjimi živalmi (živimi ali mrtvimi).
  • Izogibajte se uživanju ali pripravi mesa divjih živali (meso divjih živali) ali uporabi živalskih izdelkov, ki bi lahko vsebovali virus opičjih koz.
  • Poiščite zdravniško pomoč, če se vam na potovanju pojavi nov, nepojasnjen kožni izpuščaj z ali brez vročine in mrzlice. Če zbolite, se izogibajte stiku z drugimi, da jih ne boste okužili.

Po potovanju v državo, kjer se pojavljajo izbruhi mpoxa

  • Če ste se držali priporočil in se izognili situacijam, ki lahko privedejo do okužbe, je verjetnost, da ste se okužili, izjemno majhna.
  • Če ste bili v stiku z osebami, ki so ali bi lahko imele mpox, obstaja možnost okužbe. Osebam, ki so bile v stiku z bolnikom, svetujemo poekspozicijsko cepljenje. Svetujemo, da se še 21 dni po zadnjem tveganem tesnem stiku opazujete in ob pojavu vročine in drugih simptomov mpoxa (predvsem izpuščaja) po telefonu posvetujete z izbranim osebnim zdravnikom.
  • Dokler ne bo izključena okužba z virusom opičjih koz, poskrbite, da ne boste morebitne okužbe prenesli na osebe v vaši bližini. Navodila in dodatne informacije so dostopne na spletni strani NIJZ.
Za dobro javno zdravje
Alkohol

Prva objava: Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah 2023

Podrobno
Območna enota Ljubljana

Promocija zdravega življenjskega sloga v okviru tedna mobilnosti

Podrobno
Območna enota Koper

Svetovni dan duševnega zdravja v ospredju strokovne konference: “Obvladovanje psihosocialnih tveganj na delovnem mestu – Od preprečevanja izgorelosti do rehabilitacije zaposlenih”

Podrobno