Območna enota Kranj

Program Svit skrbi tudi za zdravje Jeseničanov

Območna enota Kranj

Zadnje posodobljeno: 31.07.2024
Objavljeno: 30.07.2024

Presejalni program Svit v Sloveniji deluje že 15 let in v tem času so v okviru programa pri več kot 31.700 osebah odkrili in odstranili predrakave spremembe ter na ta način raka debelega črevesa in danke preprečili. Poleg tega je bilo v okviru programa v 15 letih odkritih še več kot 4100 omenjenih rakov, večinoma v zgodnji fazi, kar je marsikateremu udeležencu rešilo življenje. V zdravstveni regiji Kranj smo ponosni, da smo prav Gorenjci zabeležili najvišjo odzivnost (skoraj 69 %), Jeseničani žal skoraj 10 % slabšo…

Vsak državljan Slovenije z urejenim zdravstvenim zavarovanjem ob dopolnjenem 50. letu starosti na dom prejme vabilo k sodelovanju v presejalnem programu Svit. Ko vrne podpisano pristopno izjavo, prejme komplet za odvzem vzorcev blata na domu. V priloženi ovojnici vzorce vrnete po pošti. Priporočamo oddajo pošiljke neposredno na okencu poštne poslovalnice in ne v nabiralnik. V primeru pozitivnega testa na prikrito krvavitev v blatu boste napoteni na kolonoskopijo. Vabilo v program Svit boste prejemali vsake 2 leti do dopolnjenega 75. leta starosti. Z rednim sodelovanjem v programu Svit lahko raka debelega črevesa in danke z odkrivanjem in odstranjevanjem predrakavih sprememb preprečimo oziroma odkrijemo v zelo zgodnjem stadiju, kar pomembno vpliva na zdravljenje in kvaliteto življenja.

Program SVIT na Gorenjskem v letu 2023:

  • skoraj 69 % odzivnost, najvišja v Sloveniji;
  • sodelovalo je 64 % moških in 74 % žensk;
  • željeno vsaj 70 % odzivnost je doseglo deset od osemnajstih občin.

Kaj pa občani Jesenic?

  • odzivnost na vabilo je bila 60 %;
  • sodelovalo je 55 % moških in 65 % žensk.

Skoraj 70 % primerov raka na debelem črevesu in danki lahko v programu Svit odkrijemo dovolj zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno.

Školjka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje, zato se odzovite na vabilo programa Svit!

 

Pripravile: Alenka Hafner in Sandra Zelko, NIJZ OE Kranj

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje kampilobakterioz in salmoneloz

Podrobno