Nalezljive bolezni

Pojav tularemije na Gorenjskem

Nalezljive bolezni

Na Gorenjskem smo v zadnjem mesecu prejeli več prijav nalezljive bolezni tularemije. Večina je povezana z intenzivnejšim prašenjem ob košnji in spravilu sena. Primeri se zaenkrat pojavljajo na območju Sorškega polja.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 17.07.2024
Objavljeno: 17.07.2024

Ker so za preprečevanje te bolezni najpomembnejši splošni ukrepi med bivanjem in delom v naravi in na kmetiji, prebivalce prosimo, da se držijo spodnjih priporočil.

Priporočeni zaščitni ukrepi

V trenutni situaciji predvsem priporočamo, da:

  • pri strojnih kmečkih opravilih poskrbimo, da so vrata in okna traktorja med delom ves čas zaprta,
  • pri kmečkih opravilih v zaprtih prostorih (še posebej, če smo opazili sledi glodavcev), čiščenju drvarnic in pri drugih kmečkih opravilih, kjer prihaja do intenzivnejšega prašenja se zaščitimo s kirurško masko,
  • med zadrževanjem v naravi uporabljamo repelente, ki nas ščitijo pred klopi in komarji.

Drugi ukrepi, s katerimi zmanjšamo verjetnost okužbe s tularemijo:

  • za prehrano in higieno uporabljamo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodov,
  • preprečujemo dostop glodavcev in mrčesa do bivališč (zamrežimo okna, odprtine),
  • redno izvajamo postopke dezinsekcije in deratizacije, še posebej, če opazimo iztrebke glodavcev,
  • meso in živila živalskega izvora pred zaužitjem pravilno in zadostno toplotno obdelamo,
  • preprečujemo navzkrižno onesnaženje živil, zlasti onesnaženje že očiščenih in gotovih živil. Pazimo, da teh živil ne onesnažimo bodisi z umazanimi rokami, kuhinjskimi pripomočki, priborom, delovnimi površinami ali z onesnaženimi surovimi živili (mesom),
  • pri ravnanju s surovim mesom divjih živali uporabljamo rokavice,
  • posebej moramo biti pozorni pri rokovanju z divjimi živalmi: se jih ne dotikamo, posebej, če se nenavadno obnašajo in so že na videz bolne. Poginule živali poberemo in odstranimo z rokavicami, zapremo v polivinilasto vrečko in odvržemo v komunalne odpadke. Še bolje je, da se poginulih živali v naravi ne dotikamo. Če opazimo večje število poginulih živali ali trupla večjih divjih živali, obvestimo veterinarsko higiensko službo.

Tularemija je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Glavni znaki bolezni so vročina, splošno slabo počutje, glavobol, kašelj in povečane bezgavke. Lahko je prisotna tudi razjeda na koži, na mestu, kjer je bakterija vstopila v telo, ali pa spremembe na pljučih. Glavni rezervoar bolezni so poljski glodavci, ki s svojimi izločki lahko okužijo okolico. Bolezen se na človeka največkrat prenese z vbodom okuženega klopa, lahko pa tudi z vdihavanjem okuženega prahu ali uživanjem okužene vode in premalo toplotno obdelanih živil. V trenutni situaciji na Gorenjskem je največ okužb posledica vdihavanja okuženega prahu ob kmečkih opravilih.

Tularemija je redka bolezen. V Sloveniji smo v letih med 2014 in 2023 potrdili med nič in 54 primerov letno, največ leta 2021, ko smo v goriški regiji zabeležili izbruh te bolezni. Incidenčna stopnja za celotno Slovenijo se je v zadnjih 10 letih gibala med 0,0 in 2,6/100.000 prebivalcev. Na Gorenjskem smo od 2014 do 2023 imeli prijavljenih od nič do 3 primere letno, letos pa do 16. 7. 2024 že 9 primerov okužb. Incidenčna stopnja za Gorenjsko letos tako znaša že 4,3/100.000 prebivalcev, kar močno presega običajno stanje.

Več o sami bolezni si lahko preberete na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Pojav tularemije na Gorenjskem

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno