Območna enota Nova Gorica

Večgeneracijsko povezovanje v okviru vseslovenske akcije “Pokloni čas polepšaj dan”

Območna enota Nova Gorica

Zadnje posodobljeno: 09.07.2024
Objavljeno: 09.07.2024

Osamljenost starejšega človeka oz. osamljenost v poznem življenjskem obdobju je za mnoge težava. Po podatkih SURSa se v Sloveniji skoraj sedem odstotkov starejših od 65 let (podatki za leto 2022) ves čas ali večino časa počuti osamljene.

Odgovore na: Kaj je osamljenost? Vrste osamljenosti? Kako si lahko pomagamo, ko se soočamo z osamljenostjo? smo za vas že pripravili in jih najdete na povezavi.

Tokrat z vami delimo dogodek v okviru vseslovenske akcije Pokloni čas polepšaj dan, poimenovan “Druženje s srcem” in je potekal v lokalni skupnosti.

Organizatorji srečanja (OŠ Antona Šibelje Stjenka Komen, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo/Kraški klub Komen, Dom upokojencev Nova Gorica/Hiša dobre volje, Kosovelova knjižnica Sežana/enota Komen, Občina Komen ter NIJZ OE Nova Gorica) so ozaveščeni z dejstvom, da so v preteklosti starejše generacije veliko bolj sodelovale z mlajšimi in obratno. Zavedajo se, da se časi spreminjajo in v današnji družbi iz različnih razlogov (starši imajo otroke v pozneje v življenju, otroci živijo oddaljeni od svojih staršev, zasedenost in preobremenjenost z delovnimi/osebnimi načrti, migracije mladih v večja mesta, …) temu, žal ni več tako. Pa vendar so ta dan v Komnu dokazali, da se prav s takimi srečanji lahko slednjemu nameni več pozornosti. Razbijali so stereotipe o starosti in staranju, krepili medsebojne vezi, podali poudarek zavedanju kulturne dediščine, spoštovanju s prenašanjem veščin drug na drugega, izobraževanju s področja preventive. Zagotovo so starejši izvedeli nekaj novega o mlajši generaciji in mlajši o starejši. (poročilo dogodka)

Bi se akciji pridružili tudi vi? Več o vseslovenski akciji najdete na spletni strani staranje.si pod rubriko aktualno.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje kampilobakterioz in salmoneloz

Podrobno