Nalezljive bolezni

Nova prijava ošpic v Sloveniji

Nalezljive bolezni

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo prejeli novo prijavo okužbe z ošpicami.

Zadnje posodobljeno: 03.07.2024
Objavljeno: 03.07.2024

Gre za osebo, ki se je v nedeljo 30. junija 2024 v času med 14:00 in 21:00 uro nahajala v čakalnici v Urgentnem bloku UKC Ljubljana. Kasneje se je izkazalo, da je obolela z ošpicami.

 

Navodilo za vse, ki so bili v nedeljo popoldan v Urgentnem bloku UKC Ljubljana

V primeru, da ste bili v tem času v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana in pred ošpicam niste zaščiteni (če niste bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva ali če ošpic niste preboleli), pri vas obstaja možnost za okužbo

Če bi se vam v naslednjih dneh (najkasneje do tri tedne po stiku z bolnikom) pojavil izpuščaj, vročina, vnetje očesnih veznic, izcedek iz nosu ali kašelj, morate o tem takoj obvestiti izbranega zdravnika. Zdravnika najprej pokličite po telefonu, da ne bi morebitni okužbi izpostavljali drugih ljudi v čakalnici. Zdravniku povejte, da ste bili v stiku z bolnikom z ošpicami.

O bolezni

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic ter izpuščaj. Značilen izpuščaj se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato tudi drugod po telesu. Obolela oseba ima izpuščaj med štirimi in sedmimi dnevi. Povprečen interval od izpostavljenosti do pojava izpuščaja znaša 14 dni, redko tudi dlje, in sicer od  19 do 21 dni.

Ošpice se prenašajo po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom prek sveže kontaminiranih predmetov. Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. Okužene osebe so kužne od štiri dni pred do štiri dni po pojavu izpuščaja.

 

 

Tisti, ki so ošpice preboleli ali pa so prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam kadarkoli v preteklosti, so proti okužbi in bolezni zaščiteni.

Ošpice so posebej nevarne za majhne otroke do enega leta starosti, ki še niso bili cepljeni, necepljene nosečnice in za osebe s hudo motnjo imunosti (npr. bolniki, ki trenutno prejemajo kemoterapijo, kortikosteroide v visokih odmerkih, imajo prirojene motnje imunosti). Ker so pri naštetih osebah pogostejši resni, življenjsko ogrožujoči zapleti, naj se nemudoma pogovorijo s svojim zdravnikom, ki bo svetoval glede zaščite z imunoglobulini, če bo potrebno.

V primeru, da imate dodatna vprašanja, jih lahko pošljete na e-naslov: nboeljubljana@nijz.si.

 

Tabela 1: Podatki o številu letos potrjenih primerov

OŠPICE (B05) po letih20142015201620172018201920202021202220232024
Št. prijavljenih primerov521818948600116

 

Tabela 2: Podatki o potrjenih primerih za zadnjih 10 let

OŠPICE (B05) po mesecih 2024JanuarFebruarMarecAprilMajJunijSkupaj
Št. prijavljenih primerov02704316

 

Ošpice

Ošpice

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Nova prijava ošpic v Sloveniji

Podrobno
Kopalna voda

Sluzenje morja

Podrobno
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno