Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo v letu 2020 pričeli z izvajanjem programa »Razvoj trajnostnega modela strokovne podpore študentski prehrani – Dober tek, študent!«, v katerem želimo razviti strokovno podporo pri udejanjanju Smernic zdravega prehranjevanja za študente ter v okviru sistema subvencionirane študentske prehrane vplivati na ponudbo bolj uravnoteženih študentskih obrokov, pripravljenih predvsem iz sestavin lokalnega izvora.
Foto: Staš Zorzo (DKSS)
Pri razvoju programa pozornost posvečamo vzpostavitvi modela za praktično usposabljanje ponudnikov študentske prehrane ter razvoju pristopa za podeljevanje certifikata zdravju koristnega obroka – Prava izbira.
V ta namen smo v sodelovanju s partnerjem, Turistično gostinsko zbornico Slovenije, izvedli usposabljanje za gostince, ponudnike študentske prehrane.
Usposabljanje je potekalo v dveh delih: v prvem delu so bila predstavljena prehranska priporočila za ponudnike, prikazana je bila sestava zdravega, uravnoteženega krožnika in podane se bile bistvene informacije glede pridobitve simbola Prava izbira. Drugi del pa je potekal v demonstracijski kuhinji Izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev v Kamniku. Kuharski mojstri so v živo predstavili in pripravili nekaj uravnoteženih obrokov ter sprotno komentirali pripravo, uporabo lokalnih sestavin in medsebojno, uravnoteženo kombiniranje pripravljenih jedi.
Foto: Staš Zorzo (DKSS)
Vsem udeležencem se iskreno zahvaljujejo, da so se, kljub trenutnemu težkem obdobju, udeležili usposabljanja.
Naslednja usposabljanja bomo izvedli v letu 2022. Prijave zbiramo na: gordana.toth@nijz.si in kuhajmo_zdravo@nijz.si. |
Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru sofinanciranja programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do 2022, zato je udeležba na usposabljanju za gostince brezplačna.