Nalezljive bolezni

Pojav hepatitisov neznanega izvora pri otrocih

Nalezljive bolezni

Zadnje posodobljeno: 01.09.2023
Objavljeno: 26.04.2022

V začetku meseca aprila 2022 je Združeno kraljestvo poročalo o desetih primerih hepatitisa neznanega izvora, ki so jih zaznali pri otrocih. Pri večini primerov so bili prisotni znaki zlatenice, bolečine v predelu trebuha, driska in bruhanje.

V preteklih tednih o podobnih primerih poroča vse več drugih držav. Tipični povzročitelji virusnih hepatitisov (virus hepatitis A, B, C, D in E) so bili pri vseh primerih izključeni, prav tako informacije o potovanju v druge države pred obolenjem. Pri nekaterih primerih so zaznali okužbo z virusoma SARS-CoV-2 in adenovirusom. Povezava s cepljenjem proti covidu-19 ni bila odkrita. Glede na trenutno znane informacije in opravljene preiskave je vzrok pojavljanja primerov hepatitisa pri otrocih bolj verjetno infektološke narave (okužba) kot toksikološke (zastrupitev).

Nacionalni inštitut za javno zdravje situacijo v drugih državah nenehno spremlja prek evropske mreže za obveščanje in odzivanje in v Sloveniji sproti ocenjuje tveganje v sodelovanju s pediatri in z infektologi ter poroča mednarodnim inštitucijam. Zaenkrat je v Sloveniji v obravnavi en primer suma na okužbo.

Starše pozivamo, da v primeru pojava zgoraj omenjenih simptomov, ki bi lahko nakazovali na hepatitis pri njihovih otrocih, kontaktirajo izbranega pediatra ali urgentno službo.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno
Prepovedane droge

Agencija Evropske unije za droge (EUDA)

Podrobno
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno