Območna enota Novo mesto

“Počutim se dobro”, Priročnik s pristopi za izvajanje aktivnosti na področju duševnega zdravja v vrtcih

Območna enota Novo mesto

Program Zdravje v vrtcu, ki ga koordinara Nacionalni inštitut za javno zdravje, želimo obogatiti z novimi strokovnimi vsebinami, ki jih izvajajo vrtci. V ta namen pripravljamo različne vsebine in predloge aktivnosti na področju spodbujanja dobrega počutja in krepitve duševnega zdravja.

Zadnje posodobljeno: 14.05.2024
Objavljeno: 14.05.2024

Nova strokovna vsebina, ki je nastala z namenom ohranjanja in krepitve zdravja vseh, ki vstopajo v vrtčevsko okolje, je priročnik “Počutim se dobro”, ki vsebuje pristope za izvajanje aktivnosti na področju duševnega zdravja v vrtcih. Priročnik je še v nastajanju in bo ob zaključku vseboval 5 sklopov aktivnosti, ki jih boste v vrtcih lahko izvajali.

 

Trenutno lahko dostopate do 1. in 2. sklopa:

  • Samospoštovanje, s katerim spodbujamo razvoj zdrave samopodobe pri predšolskih otrocih in predlagamo dejavnosti, ki jih lahko vzgojitelji v skupini izvajajo. Izpostavljamo pomen prepoznave lastnih in tujih pozitivnih lastnosti in spretnosti.
  • Strahovi, kjer podajamo teoretična izhodišča in predloge dejavnosti skozi katere lahko predšolskim otrokom pomagamo pri soočanju s strahovi. Vse predlagane dejavnosti lahko posamezni vzgojitelj prilagodi in priredi starosti otrok. V gradivu je pozornost usmerjena predvsem v normalizacijo občutenja strahu in načine za soočanje z njim.
  • Tehnike sproščanja (v pripravi)
  • Spanje (v pripravi)
  • Čustvena regulacija (v pripravi)

Do obeh zgoraj omenjenih  sklopov v priročniku “Počutim se dobro” dostopate spodaj (vsebino je možno tudi shraniti in natisniti).

Gradiva

"Počutim se dobro", Priročnik s pristopi za izvajanje aktivnosti na področju duševnega zdravja v vrtcih

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno