Tobačni in povezani izdelki

Zaščitimo otroke, mladostnike in mlade odrasle pred zasvojenostjo z nikotinom zaradi uporabe elektronskih cigaret, ogrevanih tobačnih izdelkov in nikotinskih vrečk

Tobačni in povezani izdelki

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivamo k čimprejšnji uvedbi predlaganih sprememb Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI).

Zadnje posodobljeno: 16.10.2023
Objavljeno: 16.10.2023

Predlagane spremembe so usmerjene v preprečevanje oziroma zmanjševanje uporabe elektronskih cigaret, ogrevanih tobačnih izdelkov in nikotinskih vrečk, še posebej med mladimi. Podatki kažejo, da so odstotki uporabnikov teh izdelkov praviloma višji med mladostniki (15 in 17 let) in mladimi odraslimi kot odraslimi, prav tako se med mladostniki odstotki uporabnikov zvišujejo izraziteje kot med odraslimi.

Dejstvo, da te izdelke uporabljajo predvsem mladostniki in mladi odrasli, je zelo zaskrbljujoče, saj ima uporaba nikotina v tem starostnem obdobju številna pomembna dodatna tveganja za njihovo zdravje – zasvojenost, škodljive učinke na razvijajoče se možgane, zvišanje tveganja za uporabo drugih drog in zvišano tveganje za kajenje cigaret. Ključna dejavnika, ki vplivata na uporabo teh izdelkov med mladimi, so dostopnost številnih raznolikih arom in intenzivno oglaševanje in promocija na spletu, predvsem družbenih omrežjih. Mladim so ti izdelki v Sloveniji zelo dostopni, tudi mladoletnim, saj jih pogosto kupijo brez težav, kar kaže na pogoste kršitve zakonodajne prepovedi prodaje mladoletnim. Imamo številna prodajna mesta tobačnih in povezanih izdelkov, kar le še povečuje dostopnost teh izdelkov. Poleg otrok, mladostnikov in mladih odraslih so še druge skupine prebivalcev, ki so še posebej ranljive za škodljive učinke uporabe EC. To so nekadilci zaradi zasvojljivosti nikotina, nosečnice in doječe matere zaradi škodljivih učinkov nikotina v tem obdobju ter bolniki z boleznimi srca in ožilja zaradi učinkov nikotina na srčno-žilni sistem.

Zato je ključno, da se predlagane spremembe in dodatni strogi ukrepi sprejmejo čimprej. Poleg ukrepov, predlaganih v predlogu sprememb Zakona o omejevanju (prepovedi arom v elektronskih cigaretah, izenačitev tekočin za elektronske cigarete z in brez nikotina, prepovedi značilnih arom v ogrevanih tobačnih izdelkih in slikovna zdravstvena opozorila na njihovi embalaži, regulacija nikotinskih vrečk, uvedba sistema za obravnavo novih vrst tobačnih/nikotinskih izdelkov pred prihodom na slovenski trg), podpiramo tudi uvedbo dodatnih ukrepov, med drugim:

  • prepoved elektronskih cigaret za enkratno uporabo
  • ukrepe za povečanje spoštovanja zakonodaje, predvsem prepovedi prodaje mladoletnim
  • znatno zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest ter omejitve lokacije prodajnih mest/uvedba izključno specializiranih trgovin z omejenim številom dovoljenj za prodajo
  • okrepitev nadzora nad sestavinami teh izdelkov na slovenskem tržišču
  • enotna embalaža za vse tobačne in povezane izdelke, vključno z embalažo naprav za uporabo: velika slikovna opozorila na embalaži vseh tobačnih in povezanih izdelkov,
  • obdavčitev in redno znatno zviševanje trošarin za omenjene izdelke, vključno z napravami za uporabo, za vzpostavitev visokih cen izdelkov,
  • ukrepi za zmanjšanje oglaševanja in promocije na spletu in socialnih omrežjih.

Dodatne informacije lahko pridobite tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje Tobačni in povezani izdelki – Informacije za odrasle.

Več razlogov, ki utemeljujejo podporo navedenim ukrepom, navajamo v nadaljevanju.


Elektronske cigarete in ogrevani tobačni izdelki verjetno predstavljajo še resnejšo grožnjo okolju kot cigarete. Za njih so značilni intenzivnejši proizvodni procesi in materiali, ki niso biološko razgradljivi in jih ni možno reciklirati. Še posebej pri elektronskih cigaretih so mnogi izdelki in vložki s tekočinami namenjeni enkratni uporabi. Izdelki vsebujejo kovinske dele, vezje, baterije in strupene snovi, kot so npr. težke kovine. Tvorijo strupene emisije, ki onesnažujejo okolje. Soli nikotina in težke kovine se izpirajo v zemljo in vodo ali pa jih zaužijejo živali. Odstranjevanje teh odpadkov na okolju varen in prijazen način postaja vedno večji problem. Elektronske cigarete so lahko tudi vzrok požarom.


 

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno