Življenjski slog

Elektronski zasloni – priporočila za uporabo pri otrocih in mladostnikih

Življenjski slog

Uporaba naprav z zasloni je v zadnjih letih močno porasla na vseh področjih življenja in pri vseh generacijah, tudi med otroki in mladostniki, kar je predvsem posledica razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije in njene vpetosti v vsakdanje življenje. Poleg televizije smo začeli množično uporabljati pametne telefone, tablice, računalnike, igralne konzole in pametne ure, ki omogočajo dostop do internet praktično vsak trenutek in skoraj kjerkoli.

Zadnje posodobljeno: 04.09.2023
Objavljeno: 01.09.2023

 

Povečuje se tudi raba naprav, ki omogočajo navidezno ali razširjeno resničnost, kot so očala z zasloni in tipali. Kljub temu, da so mnoge oblike uporabe zaslonov lahko koristne, novi vzorci in trend naraščanja časa uporabe zaslonov med otroki in mladostniki zahtevajo temeljit premislek glede časovnih in vsebinskih okvirov, ki še omogočajo koristno in varno uporabo za njihovo zdravje. Še posebno obdobje dela in šolanja na daljavo na področje uporabe zaslonov je prineslo velike spremembe in z njimi tudi nove izzive, predvsem pri otrocih in mladostnikih. Čas, ki ga ti preživijo pred zasloni, je bil bistveno daljši, s tem pa se hkrati povečujejo tudi tveganja za neugodne vplive.

Poleg časa pred zasloni sta pomembna VSEBINA, ki naj bo kakovostna in prilagojena starostnemu obdobju, ter NAČIN UPORABE, na kar se nanašajo priporočila, ki sledijo spodaj.

Pomembno se je zavedati, da je raba zaslonov v prostem času lahko tudi koristna, npr. v obliki zabavnih izobraževalnih vsebin. Dobre spletne vsebine nimajo pretiranih vizualnih in zvočnih učinkov, ki otroka in mladostnika prekomerno okupirajo, nimajo zasvojitvenih elementov (npr. samodejno predvajanje naslednje vsebina ali videa), so letom primerne in vsebujejo enostavna orodja, s katerimi otroci brez težav in varno upravljajo. Otroke in mladostnike primerno nagovarjajo tako verbalno kot vizualno, jim na prijazen in zabaven način ponujajo informacije, spodbujajo njihovo kreativnost, domišljijo, aktivno sodelovanje in razvoj določenih sposobnosti.

Poleg vsega naštetega so pozitivne spletne vsebine vključujoče, spoštujejo zasebnost uporabnikov in ne omogočajo nalaganja plačljivih aplikacij ali programov brez dovoljenja staršev. Morebitna komercialna obvestila in povezave na spletne trgovine so jasno označeni in ločeni od vsebine, lahko prepoznavni ter ne tržijo izdelkov, ki so za otroke in mladostnike neprimerni (alkohol, tobak, estetski kirurški posegi, prehranski dodatki za hujšanje ipd.).

 

Pri otrocih z motnjami pozornosti, odstopanj v govorno-jezikovnem razvoju, drugimi razvojno-nevrološkimi motnjami, fotosenzibilno epilepsijo, prekomerno telesno težo ali drugimi specifičnimi težavami naj bo uporaba prilagojena oceni strokovnjaka (pediatra, psihiatra, nevrologa, psihologa ali drugega strokovnjaka).

  • Pravilo 20-20-2: Za preprečevanje razvoja kratkovidnosti in preprečevanja pojava utrujenih oči med dolgotrajno uporabo zaslona svetujemo odmor: po 20 minut vsaj za 20 sekund gledamo (vsaj 20 m) v daljavo. Poleg tega otrokom in mladostnikom svetujemo gibanje na prostem na dnevni svetlobi najmanj 2 uri dnevno.

 

Priporočena povprečna uporaba zaslonov v prostem času

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno
Prepovedane droge

Agencija Evropske unije za droge (EUDA)

Podrobno
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno