Prehrana

Z vodo do boljših ocen!

Prehrana

Tekočina je zelo pomembna za dobro delovanje vseh telesnih in duševnih funkcij. Voda je bistvena sestavina človeškega organizma in pri odraslih predstavlja dve tretjini telesne mase, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine.

Zadnje posodobljeno: 22.11.2022
Objavljeno: 09.06.2017

V vodi potekajo vsi presnovni procesi v telesu in že blaga izsušitev (njen znak je žeja) lahko pomembno zmanjša naše telesne in duševne sposobnosti. Slab rezultat na testu ali izpitu po telesni aktivnosti je tako možno deloma pripisati tudi izsušitvi ali dehidraciji. Mladostniki, ki imajo 2% dehidriranost, zaradi tega na preizkusu znanja lahko dosežejo tudi za eno oceno nižji uspeh. Zato je pomembno, da izsušitev preprečimo. To pa dosežemo z uživanjem zadostnih količin tekočine – zato pijte, ko ste žejni!

Na dan naj bi popili dva litra tekočine. Če se ukvarjamo s športom pa je za vsako uro intenzivne športne aktivnosti načeloma potrebno dodati še liter tekočine. Na splošno velja, da ne čakamo na to, da bomo postali žejni, ampak si tekočino privoščimo pred, med in po telesni dejavnosti. Priporočamo pitje vode, saj so brezalkoholne gazirane pijače vse prepogost vir praznih kalorij, ker je v njih, razen sladkorja, za telo le redko kaj uporabnega.


Povezane vsebine

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno