Teden ozaveščanja o podhranjenosti 2025
Skupaj proti podhranjenosti ob bolezni.
Skupaj proti podhranjenosti ob bolezni.
Vsako leto novembra poteka Teden ozaveščanja o podhranjenosti – mednarodna kampanja, ki jo vodi ESPEN (Evropsko združenje za klinično prehrano). Tudi v Sloveniji se pridružujemo globalni pobudi, s katero želimo opozoriti na prepoznavanje podhranjenosti prisotne ob bolezni. Namen kampanje, ki jo organizira Slovensko združenje za klinično prehrano (SZKP) v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), je osvetliti prepoznavanje podhranjenosti ob bolezni, njen vpliv na zdravje, pravočasno odkrivanje in ustrezno prehransko podporo v zdravstvu.
Slovenija se tudi letos pridružuje tej pobudi z namenom izpostavljanja pomena prehranske oskrbe bolnikov, ozaveščanja zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter spodbujanja aktivnosti na lokalni ravni.
Teden ozaveščanja o podhranjenosti nas opozarja na pomen prepoznavanja, preprečevanja in obravnave podhranjenosti – tako v bolnišnicah, domovih za starejše, kot tudi v skupnosti.
Podhranjenost je motnja prehranjenosti, pri kateri nezadosten vnos energije ali posameznih hranil glede na potrebe telesa povzroči spremembe v sestavi telesa, delovanju telesa in kliničnem poteku bolezenskih stanj. Podhranjenost je lahko posledica stradanja zaradi (1) pomanjkljivega vnosa, (2) neustreznega privzema (pri malabsorpciji oziroma motnji prehajanja sestavin hrane skozi črevesno steno) ali (3) nezadostnega izkoristka hrane (pri kaheksiji oziroma izčrpanosti, ki nastane zaradi kroničnega vnetja v telesu) ob sicer zadostnem vnosu hrane. Posledice podhranjenosti so spremenjena telesna sestava (zmanjšanje deleža puste telesne mase; predvsem mišičnine v telesu) in izguba celične mase, kar vodi do zmanjšanja telesnih in duševnih sposobnosti. Podhranjenost je klinično najpomembnejša skupina motenj prehranjenosti. Diagnosticiramo jo z oceno prehranskega stanja po merilih Globalne pobude za opredelitev podhranjenosti – GLIM. Merila GLIM so trenutno najbolj uveljavljeno diagnostično orodje za diagnosticiranje podhranjenosti, ki se soglasno uporablja na globalni ravni in je že validirano na nekaterih skupinah pacientov.
V Sloveniji, tako kot drugod v Evropi, se podhranjenost pogosteje pojavlja:
Posledice podhranjenosti vključujejo:
zato je pravočasno in ustrezno prepoznavanje ter ukrepanje s pomočjo znanj s področja klinične prehrane izjemnega pomena.
Podhranjenost se pogosto razvije tiho in neopazno. Zaradi tega je redno presejanje za oceno prehranskega tveganja pri izpostavljenih posameznikih v zdravstvenih in socialnih ustanovah ključnega pomena.
Preprosta orodja za presejanje omogočajo pravočasno ukrepanje – prilagoditev prehrane, prehransko svetovanje in podporo ter zagotavljanje in spodbujanje ustrezne telesne dejavnosti in spanja. NIJZ spodbuja vključitev prehranskega ocenjevanja kot sestavnega dela zdravstvene obravnave in dolgotrajne oskrbe.
Podhranjenost lahko tudi vodi v krhkost, ki predstavlja zmanjšanje funkcionalnosti in samostojnosti. Svetovna zdravstvena organizacija jo opredeljuje kot stanje povečane ranljivosti, povezane s starostnim upadom fizioloških rezerv, ki povečuje tveganje za slabše zdravstvene izide, poškodbe, padce, hospitalizacijo in smrtnost. Na tem področju NIJZ že izvaja projekt Obvladovanje krhkosti. V Sloveniji je podobno kot drugod po Evropi in drugih razvitih državah vse večji delež prebivalcev starejših od 65 let, zaradi česar je treba posebno pozornost nameniti zdravemu in aktivnemu staranju.
NIJZ poudarja, da prehrano posameznika uvrščamo med ključne dejavnike njegovega zdravja in kakovosti življenja. S sodelovanjem različnih ustrezno usposobljenih strokovnjakov širokega nabora disciplin – zdravnikov, dietetikov, medicinskih sester, farmacevtov in socialnih delavcev – lahko učinkoviteje prepoznamo in preprečimo podhranjenost ter zagotovimo ustrezno prehransko obravnavo za vse.
Teden ozaveščanja o podhranjenosti je priložnost, da okrepimo zavedanje o pomenu prehranske podpore ter skupaj gradimo okolje, v katerem ima vsak posameznik dostop do ustrezne prehrane in oskrbe.
Kako se lahko pridružite kampanji in sodelujete:
Za boljše razumevanje, kako prepoznati in preprečiti podhranjenost ob bolezni, si lahko pomagate z ESPEN informativnimi izročki in SZKP plakati, ki so priloženi spodaj. Gradiva vsebujejo praktične nasvete o tem:
NIJZ spodbuja vse, da se seznanite z gradivi, jih delite med sodelavci – s skupnim znanjem lahko preprečimo številne zaplete in izboljšamo kakovost življenja.
Skrb za zadosten energijski vnos
Zadosten vnos beljakovin
Ustrezna hidracija
Spremljanje telesne mase in apetita
Skrb za dovolj telesne dejavnosti in urejeno spanje
Več o slovenski pobudi: SZKP – Teden ozaveščanja o podhranjenosti 2025 in Slovenia Malnutrition Awareness Week 2025
Več o evropski pobudi: ESPEN – Malnutrition Awareness Week
ONCA – Malnutrition Awareness Week
Slovenske smernice za 24-urno gibalno vedenje