Območna enota Celje

O zdravem življenju tudi na MOS v Celju

Območna enota Celje

Območna enota Celje NIJZ je s svojimi javnozdravstvenimi strokovnjaki sodelovala na 54. Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, ki je potekal od 14. do 18. septembra 2022. Obiskovalcem sejma so na informativnih stojnicah predstavili različna področja zdravega življenja.

Zadnje posodobljeno: 23.11.2022
Objavljeno: 26.09.2022

Obiskovalci so spoznavali predvsem priporočila za zdravo spanje, gibanje in prehrano.  Odraslim priporočamo vsaj sedem ur spanja dnevno, 150 minut zmerno intenzivne aerobne dejavnosti dnevno ter čim bolj uravnoteženo prehrano.  Obiskovalci so lahko sodelovali tudi v preizkusu ravnotežja.  Z leti se sposobnost ravnotežja zmanjša, kar prispeva k padcem.  Zato so poleg rednega gibanja priporočljive tudi vaje za ravnotežje.

Strokovnjaki Zdravstvenega doma Celje pa so predstavili aktivnosti Centra za krepitev zdravja, kjer izvajajo brezplačne skupinske delavnice in individualna svetovanja o ohranjanju telesnega in duševnega zdravja.

Predstavnice državnih presejalnih programov Svit, Dora in Zora iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Društva za boj proti raku regije Celje  ter iz Onkološkega inštituta Ljubljana so predstavile državne programe za odkrivanje predrakavih oz. rakavih sprememb na debelem črevesu in danki, na dojki in na materničnem vratu.

Informativne letake o različnih temah, povezanih z zdravjem, je na sejmu prejelo več kot 500 obiskovalcev, ki so z veseljem prisluhnili tudi nasvetom in strokovnim priporočilom.

 

Več informacij:

 


 

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno