Priročnik je nastal s finančno pomočjo Evropske unije v okviru tega ukrepa. Izdelal ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s strokovnjaki na področju kmetijstva, prehrane, kulture, zgodovine in izobraževanja. Priročnik je posebno zanimiv tudi zato, ker osvetljuje pomen mleka in mlečnih izdelkov skozi kmetijski, prehranski, kulturni in vzgojni vidik. Posebna pozornost je namenjena dediščini mlekarstva, zaradi vse bolj odgovornega pristopa do okolja in podnebja pa naslavlja tudi trajnostne vidike.
Želimo, da bi učitelji s pomočjo tega priročnika, v okviru šolske sheme obogatili vsebino izobraževalnih dejavnosti v šolah na temo mleka in mlečnih izdelkov.
Cilj tega priročnika ni zgolj povečati uživanje mleka in priporočenih mlečnih izdelkov, temveč tudi širiti znanje in veščine, kako jih vključiti v uravnoteženo prehrano, povečati zanimanje za zdrave prehranske izbire, spodbuditi lokalno trajnostno oskrbo in potrošnjo ter posredno vplivati na boljše zdravje otrok in mladostnikov.