Trajnostna prehrana v izobraževalnih zavodih – raziskava GeenSchoolMeals (V4-24027)

Trajnostna prehrana v izobraževalnih zavodih – raziskava GeenSchoolMeals (V4-24027)

Ne spreglejte
Najnovejše
dr. Matej Gregorič

Raziskava o trajnostni šolski prehrani bo z uvajanjem trajnostnih praks v šolske obroke prispevala k boljšemu zdravju otrok, zmanjšanju okoljskega vpliva prehrane in spodbujanju zdravih prehranskih navad, kar bo dolgoročno izboljšalo javno zdravje in podprlo zeleni prehod.

 

 

Dr. Matej Gregorič

logotip Ministrstva za zdravje Republike Slovenije in avne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije ARIS

Povezava na projektno skupino SICRIS: https://cris.cobiss.net/ecris/si/sl/project/22307  

Opis projekta

Ozadje

Sistem šolske prehrane ima pomembno vlogo v prehrani otrok in mladostnikov tako z vidika zmanjševanja neenakosti kot zagotavljanja ustreznih hranil za rast in razvoj. Predlagan projekt se osredotoča na možnosti sistema šolske prehrane pri zmanjševanju vpliva hrane na okolje, tako neposredno s ponudbo hrane z majhnim vplivom, kot z dajanjem dobrega zgleda in s tem vplivanjem na izbiro hrane med mladostniki.

Namen projekta

Projekt naslavlja izzive in priložnosti za vpeljavo trajnostnih praks v sistem organizirane šolske prehrane. Prehrana v VIZ predstavlja pomemben delež dnevnega energijskega vnosa otrok, hkrati pa ima velik vpliv na njihove prehranske navade, zdravje in okolje. Projekt si prizadeva analizirati ključne dejavnike, ki zavirajo ali spodbujajo vpeljavo trajnostnih praks v organizacijo šolske prehrane na treh ravneh: makro (politike in zakonodaja), mezo (institucionalno okolje in deležniki, kot so dobavitelji, kuharji in organizatorji prehrane) ter mikro (prehranske navade in vedenja učencev in staršev).

Glavni cilji projekta vključujejo razvoj inovativnih orodij, kot je več-kriterijski model za načrtovanje šolskih obrokov, ki bo temeljil na trajnostnih parametrih, stroškovni učinkovitosti in prehranski vrednosti, ter vzpostavitev zbirke podpornih aktivnosti in gradiv za šole (t.i. “TOOLBOX”). Projekt predvideva tudi pilotno testiranje teh rešitev v realnem okolju z uporabo metodologije “živega laboratorija,” kjer bodo rešitve soustvarjali skupaj z deležniki, kot so šole, starši in učenci.

Raziskovalci bodo z interdisciplinarnim pristopom preučili prehranske politike, dobre prakse v Sloveniji in tujini ter pripravili predloge za izboljšanje sistemskih rešitev na področju vpeljave trajnostih praks v sistem organizirane prehrane. Projekt bo s svojimi rešitvami prispeval k zmanjšanju okoljskega vpliva šolske prehrane, boljšemu zdravju otrok ter dolgoročnemu ozaveščanju o pomenu trajnostnega prehranjevanja. S tem bo projekt podprl zeleni prehod, ki je ključen za doseganje nacionalnih in mednarodnih trajnostnih ciljev, hkrati pa bo prinesel dragocen prispevek znanosti in družbi.

Cilji:

  • Poglobljena analiza spodbujevalnih in zaviralnih dejavnikov trajnostnih praks šolske prehrane na mikro, mezo in makro ravni.
  • Ustvariti orodje za pomoč pri načrtovanju šolskih obrokov, ki temelji na oceni trajnostnosti, hranilne vrednosti, stroškov in sprejemljivosti hrane.
  • Pripraviti zbirko orodij in aktivnosti, ki bodo šolam v pomoč pri uvajanju trajnostnih prehranskih praks.
  • Preveriti in izboljšati uporabnost orodij in aktivnosti prek pristopa “živi laboratorij” ter sodelovanja z otroki in drugimi deležniki.
  • Pripraviti predloge za vključitev ugotovitev v strateške in strokovne dokumente, ki usmerjajo prehransko politiko v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

 

Faze projekta

Izvajanje projekta bo potekalo v petih delovnih sklopih (DS).

DS1: Koordinacija in vodenje projekta,

DS2: Celovit pregled in analiza zaviralnih in spodbujevalnih dejavnikov, ki vplivajo na trajnostne prakse šolske prehrane v Sloveniji, na mikro, mezo in makro ravni,

DS3: Priprava zbirke podpornih orodij in komplementarnih aktivnosti za vpeljavo trajnostnih praks v sistem šolske prehrane v Sloveniji (SUS-NUTRI-SCHOOL TOOL BOX),

DS4: Pilotno testiranje pripravljene zbirke podpornih orodij in komplementarnih aktivnosti

DS5: Diseminacija in promocija rezultatov raziskave

Dodana vrednost

Z interdisciplinarnim pristopom in sodelovanjem z deležniki želimo zagotoviti praktične rešitve za trajnostne prehranske prakse v šolah, zmanjšati količino zavržene hrane ter vplivati na okoljske, zdravstvene in socialne vidike prehranjevanja. Kot sodelujoči bomo pridobili nova znanja, pomagali z izkušnjami pri zbiranju podatkov in njihovi interpretaciji, sodelovali pa bomo tudi pri umeščanju razvitih orodij trajnostne prehrane v Šolski lonec ter pri vzpostavljanju mreže sodelovanja z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami.

Pričakovani rezultati

  1. Poročilo analize političnega konteksta (Interno): Preliminarno raziskovalno poročilo, ki popiše in identificira obstoječe stanje na področju politik, ki urejajo področje implementacije zdrave in trajnostne prehrane v osnovnih šolah v Sloveniji.
  2. Poročilo analize praks in stališč dobaviteljev, načrtovalcev in pripravljavcev šolske prehrane.
  3. Poročilo praks in vedenj učencev.
  4. Končno poročilo pregleda in analize.
  5. Podporno orodje (DST) za pomoč pri odločanju glede načrtovanja šolske prehrane na podlagi trajnostnih parametrov, stroškov in sprejemljivosti pripravljenih obrokov z zagotavljanjem ustrezne hranilne vrednosti.
  6. Zbirka komplementarnih aktivnosti in orodij za pomoč pri uvajanju trajnostnih praks v sistem šolske prehrane.
  7. Poročilo pilotnega testiranja po principu “živega laboratorija”.
  8. Posodobljena zbirka orodij in komplementarnih aktivnosti.
  9. Strateški dokument s predlogi sprememb v sistemu šolske prehrane za prehod na bolj trajnostni način prehranjevanja.
  10. Vzpostavitev spletne strani in CGP projekta.

Trajanje projekta: 1. 10. 2024 – 30. 9. 2027

Nosilna organizacija: UL Biotehniška fakulteta (BF)

Projektni partnerji:  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Fakulteta za družbene vede (FDV),Institut “Jožef Stefan” (IJS), Inštitut za nutricionistiko (NUTRIS).

Financiranje: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (MZ)

Za dobro javno zdravje
Pitna voda

Epidemiološka preiskava NIJZ glede fekalnega onesnaženja v objektu Maximarket zaključena

Podrobno
Pitna voda

Fekalna onesnaženost pitne vode v poslovnem objektu Maximarket

Podrobno
Javni pozivi

1. javni poziv za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta »Medčloveški stiki v post pandemičnem obdobju po Covid-19 (STIK)«

Podrobno

Išči