Prehrana

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Prehrana

V nedeljo, 29. septembra 2024 obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, s ciljem spodbuditi globalno zavedanje o tej pomembni problematiki. Medtem ko število ljudi, ki se soočajo z lakoto, narašča, vsako leto zavržemo ogromne količine užitne hrane.

Zadnje posodobljeno: 30.09.2024
Objavljeno: 27.09.2024

Obeleževanje tega dne je pomembna priložnost za iskanje rešitev na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v Sloveniji že tretje leto zapored vodi kampanjo #Safe2Eat, s katero ozavešča o tveganjih, ki jih predstavlja zavržena hrana za varnost hrane v Evropi.

catering

 

V Evropski uniji letno zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane, kar predstavlja enega največjih izzivov. Slovenija sicer izstopa kot država z najnižjo količino zavržene hrane na prebivalca – približno 68 kg na osebo – vendar pa kljub temu največji delež te hrane, kar 52,61 %, nastane v gospodinjstvih. V Evropski uniji je več kot 37 milijonov ljudi, ki si vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka. Statistični podatki Eurostata kažejo, da poleg gospodinjstev k zavrženi hrani prispevajo tudi gostinske storitve (27,87 %), distribucija (10,1 %) in proizvodnja (9,37 %), medtem ko je v primarni produkciji, kot je kmetijstvo, delež zavržene hrane minimalen (0,05 %).

Zmanjšanje količine zavržene hrane lahko dosežemo z enostavnimi ukrepi, kot je ustvarjalna uporaba ostankov obrokov, načrtovanje obrokov vnaprej, nakupovanje zgolj potrebnih živil ter ustrezno shranjevanje hrane za ohranitev svežine. S tem ne le zmanjšamo odpadke, ampak tudi prihranimo denar in prispevamo k trajnostnemu ravnanju s hrano.

Kampanja #Safe2Eat poteka v 18 državah Evropske unije in pokriva ključne teme, kot so zagotavljanje varnosti živil, zavržena hrana, uravnotežena prehrana ter pravilno ravnanje z živili. Kampanja spodbuja uporabo znanstveno podprtih trditev na živilih in izpostavlja varnost prehranskih aditivov ter dopolnil, kar prispeva k boljši prehranski varnosti in kakovosti.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje kampilobakterioz in salmoneloz

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno
Podatki

Povpraševanje po podatkih

Podrobno

Išči