Gostje praviloma nimajo vpliva na vrsto ponudbe, prav tako pa se ne morejo prepričati o njeni kakovosti, saj poleg obveznega označevanja alergenov ponudniki nimate drugih obveznosti glede označevanja in informiranja potrošnikov, tudi prehranska kakovost ponudbe se ne preverja sistematično. Gostinci se zato dobro zavedate, da je jasna informacija o prednostih vaše ponudbe ključna, če želite biti korak pred konkurenco. Prepoznavnost vaše ponudbe je nujna, če želite prepričati goste, da zagotavljate kakovostne obroke, ki ne bodo zadovoljili le zahtevnih okusov, temveč bodo tudi koristni za zdravje.
Simbol, ki mu lahko zaupamo
Simbol »Prava izbira« zagotavlja, da so obroki strokovno preverjeni s pomočjo vnaprej določenih kriterijev, ki so skladni s prehranskimi smernicami zdravega krožnika. Gostinci morate za pridobitev simbola izpolnjevati kriterije, ki zajemajo celoten proces – od izbire kakovostnih surovin, postopkov priprave in toplotne obdelave, do uravnoteženosti teh sestavin na krožniku. S tem simbol ne zagotavlja le ustreznosti sestave krožnika, temveč tudi zavezo, da se bodo v obroku prednostno uporabljala lokalna, sezonska in ekološka živila, ki obroku zagotavljajo višjo hranilno vrednost in manjši okoljski odtis. Poleg tega je praktično usposabljanje in priročnik za delo, ki ga ob tem prejmete, zagotovilo, da bodo obroki pripravljeni v skladu s sodobnimi merili zdravega kuhanja. Obroki zato ne bodo smeli biti pripravljeni s postopki klasičnega cvrtje v globoki maščobi in na osnovi instant izdelkov, jušnih kock in drugih umetnih dodatkov. V obrokih se bo omejevala količina soli, sladkorja, spodbujala pa uporaba polnovrednih (polnozrnatih) sestavin in zdravju koristnih olj.
En simbol in trojna sporočilnost
Prednost obrokov, označenih s simbolom »Prava izbira«, je trojna. Za pridobitev simbola se morajo za pripravo obrokov prednostno uporabiti osnovna, zdravju koristna živila in čim manj predelna živila. Prednost pri izbiri živil imajo tudi lokalna in sezonska živila, ki dajo obrokom tisti značilni polni okus ter ekološka živila, ki prispevajo k varovanju okolja in ohranjanju naravnih virov. Celoten proces priprave in toplotna obdelava morata potekati na tak način, da se v največji meri ohrani prehranska vrednost uporabljenih živi oziroma da se prehranska vrednost obroka ne poslabša. Končni obrok mora biti sestavljen uravnoteženo tako, da vsebuje v ustreznih deležih živila iz vseh priporočenih skupin po principu zdravega krožnika.
Uporaba simbola le za preverjene ponudnike
Simbol je namenjen je vsem zainteresiranim restavracijam, hotelom, gostiščem, zdraviliščem, menzam ipd., da izpostavite svojo ponudbo. Simbol se dodeli ponudbi, ki je strokovno preverjena glede kakovost izbranih surovin, izbranih postopkov priprave ter uravnoteženosti sestave. Dokazilo o simbolu in s tem tudi možnost njegove uporabe prejme ponudnik, ki uspešno opravi usposabljanje o pripravi zdravju koristnih jedi in ima v dnevni ponudbi vsaj en obrok, ki ustreza omenjenim kriterijem. Ob tem je treba poudariti, da se z nekaj manjšimi spremembami v obstoječih recepturah lahko tudi tradicionalne ali moderne jedi pripravi na način, ki bodo podpirale zdravje. Sistem podeljevanja simbola Prava izbira podpirajo Turistično gostinska zbornica Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in Študentska organizacija Slovenije.