Moj življenjski slog

Z dojenčkom na pot

21. 07. 2016
Dojenčki (otroci, stari do 12 mesecev) in mali otroci imajo na potovanjih lahko različne težave. Med najpogostejšimi so driske, ugrizi oziroma piki insektov in z njimi povezane nalezljive bolezni, sončne opekline, okužbe dihal, prometne nesreče in nezgode, povezane z vodo.

Pred potovanjem je potrebno zagotoviti in opraviti vsa cepljenja proti nalezljivim boleznim v skladu s kronološko starostjo otroka in slovenskim programom cepljenja. Poleg tega je pred potovanji v države, kjer so prisotne nalezljive bolezni, ki jih pri nas ni, nujno opraviti še ostala priporočena cepljenja in upoštevati zaščitne ukrepe pred piki komarjev in boleznimi, ki so s tem povezane. Potrebno je omeniti dejstvo, da določena cepljenja lahko opravimo samo pri otrocih, ki so starejši od enega leta oziroma šestih mesecev, zato je zelo pomembno, da upoštevamo in izvajamo nasvete glede varne hrane in pijače.

Pri izpostavljenosti tveganju glede okužbe z različnimi povzročitelji črevesnih okužb, ki se prenašajo s hrano in vodo, so najmanj ogroženi dojenčki, ki so dojeni. Dojenčki so sicer bistveno bolj kot odrasli občutljivi na pomanjkanje tekočin in elektrolitov, zato se izsušitev pojavi hitreje. Pri dojenčkih, ki uživajo mlečne formule, se lahko pripravki, ki so na voljo v tujini, drugačni od tistih, ki jih uporabljate doma. V teh razmerah je priporočljivo s seboj imeti ustrezno zalogo.

Ker so dojenčki zelo občutljivi na pomanjkanje tekočine, se je, ne glede na predviden čas potovanja, dobro ustrezno pripraviti na morebitne zastoje v cestnem prometu. Če se znajdemo v izrednih razmerah zaradi dolgih zastojev na cesti, je izredno pomembna pravilna priprava mlečnih formul. Če je dojenček dojen, je pomembno, da ima dovolj tekočine za žejo mamica.

Pri menjavi plenic v »improviziranih« razmerah moramo ustrezno poskrbeti za higieno rok; če ne gre drugače, si pomagamo z alkoholnimi razkužili za roke, roke pa moramo takoj, ko pridemo do tekoče vode in mila, umiti.

Prav tako je potrebno ustrezno urediti zdravstveno zavarovanje za tujino ter upoštevati, da vsi otroci, ne glede na starost, potrebujejo svoje osebne dokumente s fotografijo.