Z znanjem do boljšega zdravja

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19: 080 51 00

09. 12. 2020
Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19 je z umirjanjem in uradnim preklicem epidemije ter z večanjem dostopnosti do drugih oblik pomoči z delovanjem prenehal 30. 6. 2021.

2. 11. 2020 je Nacionalni inštitut za javno zdravje ponovno vzpostavil Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covid-19 v sodelovanju z zdravstvenimi domovi, Društvom psihologov Slovenije, Rdečim križem Slovenije, Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, Zaupnim telefonom Samarijan, Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov in Zvezo prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.

Na telefonski številki 080 51 00 bodo strokovno pomoč nudili izkušeni strokovnjaki s področja duševnega zdravja. S telefonom želimo zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov, soočajo z različnimi stiskami.

Aktualna dogajanja in negotove razmere, ki jih s seboj prinaša epidemija covid-19, v mnogih ljudeh krepijo občutke negotovosti, nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje se lažje soočajo z izzivi, nekaterim pa predstavlja aktualna situacija realno grožnjo z vidika izgube zdravja, zaposlitve, socialno-ekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive.

Telefon je namenjen krajšim pogovorom za:

  • čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov;
  • podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo COVID-19;
  • podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni COVID-19;
  • podporo ob soočanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali težavah, povezanih z delom od doma;
  • priporočila in podporo pri usklajevanju delovnih obveznosti in družinskega življenja;
  • podporo pri soočanju z osebnimi stiskami in s težavami v medosebnih odnosih v času izolacije;
  • podporo pri drugih izzivih, ki jih prinaša trenutna situacija.

Če potrebujete podporo ali razbremenitev, smo tu za vas. Še vedno so na voljo drugi viri pomoči, ki jih lahko najdete na naslednji povezavi.

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom SARS CoV-2 (boleznijo COVID-19) in ukrepi, povezanimi z njim, se obrnite na Klicni center za informacije o novem koronavirusu, na telefonsko številko 080 14 04 ali obiščete spletno stran NIJZ oz. vladno spletno stran.