Z znanjem do boljšega zdravja

Večja preglednost pri ocenjevanju tveganj v prehranski verigi

26. 03. 2021
V soboto, 27. 3. 2021, bo stopila v veljavo Uredba o preglednosti in trajnosti ocenjevanja tveganja v prehranski verigi v EU (Uredba), ki sta jo sprejela Evropski parlament in Svet EU. To je pomembna prelomnica, ki bo med drugim javnosti omogočila dostop do znanstvenih študij in informacij, ki jih Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) posreduje industriji že v postopku analize tveganja.

Nova pravila o preglednosti in trajnosti bodo spremenila način, kako EFSA opravlja svojo vlogo ocenjevalca tveganja. Pravila namreč krepijo Nadzorni organ, ki bo svoje ocene tveganja izvajal v skladu z najvišjimi standardi preglednosti.

Slovenija je Uredbo implementirala v sodelovanju z EFSA in drugimi partnerji, kot so Evropska agencija za kemikalije (ECHA) in države članice.

Za podporo pri izvajanju Uredbe je EFSA uvedla namenski spletni portal, ki bo zainteresirani javnosti pomagal pri prilagoditvi na novo ureditev. Novi portal bo dostopen od 30. marca 2021 dalje.

Nova ureditev bo veljala za nove mandate in vloge, ne pa tudi za pretekle vloge in mandate. To pomeni, da v obdobju prilagajanja na novo ureditev EFSA veliko dela še naprej izvajala v skladu s prejšnjimi pravili in zakonskimi določbami, saj je prehod na nov sistem velik logističen izziv.

 

Kaj je uredba o transparentnosti?

Uredba je bila razvita kot odgovor na evropsko državljansko pobudo o pesticidih in ugotovitve pregleda Splošne uredbe o živilski zakonodaji, ki je bila končana januarja 2018.

Med drugim nova uredba:

  • Omogoča državljanom dostop do znanstvenih študij in informacij, ki jih EFSA posreduje industriji že v postopku analize tveganja.
  • V postopek ocenjevanja vlog za odobritev reguliranih izdelkov vključi javna posvetovanja.
  • Zagotavlja, da je agencija EFSA obveščena o vseh naročenih študijah na določenem področju s čimer zagotovi, da podjetja, ki zaprosijo za dovoljenja, predložijo vse ustrezne informacije.
  • Evropski komisiji daje možnost, da od agencije EFSA zahteva dodatne študije.

 

Uredba bo spremenila tudi način upravljanja Evropske agencije za varnost hrane s tem, da bo v svoj Upravni odbor dodala tudi predstavnike držav članic. Prav tako je ena izmed prioritet izboljšanje komunikacijskih poti ter omogočanje večje dostopnosti ocen in upravljanja tveganj v prehranjevalni verigi državljanom EU ter boljše sodelovanje.

 

Več informacij najdete na spletni strani Evropske komisije za varnost hrane ter Evropske komisije.

Uredba je dostopna na naslednji povezavi.

 

Ob prihajajočem začetku uporabe Uredbe o preglednosti, bosta Evropska komisija in Portugalskim predsedstvom v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) v torek, 30. marca 2021, ob 10. uri skupaj organizirali slavnostni virtualni dogodek. Več informacij najdete na naslednji povezavi.