Z znanjem do boljšega zdravja

Varstvo prebivalcev pred steklino - cepljenje lisic proti steklini

09. 05. 2014
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je začela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Glavni namen akcije, ki bo potekala predvidoma do konca junija, je varovanje ljudi pred to boleznijo s cepljenjem populacije lisic v slovenskih gozdovih.

Vabe so namenjene lisicam. Psom v tem času ni dovoljeno prosto gibanje na javnih mestih, izvzeti so službeni psi. Čeprav je vaba za pse neškodljiva in se z njo po zaužitju le imunizirajo, lastniki psov svoje ljubljenčke še posebej v tem času vodimo na sprehod na vrvici.

Po zahtevah Svetovne zdravstvene organizacije je potrebno vsak stik človeka z vsebino vabe obravnavati kot ugriz stekle živali.
 

POMEMBNO:

  • Ne dotikajmo se nastavljenih vab za lisice! O tem poučimo tudi otroke!
  • Če najdemo vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primemo z vrečko in odvržemo v najbližji grm ali v smeti.
  • Če opazimo, da ima pes vabo v gobcu, ne poskušajmo vabe izvleči, ker nas lahko pes pri tem ugrizne in tako lahko pridemo v stik s cepivom, ki je v vabi.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s človekovo sluznico ali svežo rano, to mesto dobro speremo  in umijemo z milom. Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, moramo nemudoma obiskati ambulanto na območni enoti Inštituta za javno zdravje, kjer bodo izvedli postopek zaščite po stiku z vabo.
     

Več o sami akciji cepljenja lisic proti steklini in sami bolezni najdete na spletni strani UVHVVR.

Naslovi območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje so dostopni TUKAJ!