Z znanjem do boljšega zdravja

Varna uporaba materialov v stiku z živili

10. 09. 2018
Podana so kratka splošna navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili ter odgovori na vprašanja o kakovosti vode v plastenkah v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.

1. Kaj lahko sami naredite za varno uporabo materialov stiku z živili?

Vedno natančno preberite navodila za uporabo materiala oziroma izdelka in se jih držite.

Za varno uporabo materialov v stiku z živili svetujemo:

 • Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku.
 • Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah (npr. plastenk za vodo ne shranjujte v avtu v poletnem času, saj so temperature v avtu, zaprtem na soncu, lahko poleti lahko zelo visoke).
 • Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje (niso namenjeni večkratni uporabi), uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
 • Če pa  že uporabite  rabljeno embalažo, jo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene in morebitno večkratno uporabo pa mogoče ni primerna.
 • Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
 • Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih nekaj zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
 • V posodah (iz nerjavečega jekla, v kovinskih posodah z različnimi prevlekami) pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
 • Silikonske pekače pred prvo uporabo pregrejte v pečici, pečico nato odprite in kuhinjo prezračite.
 • Ne uporabljajte keramične, kvazikeramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
 • Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
 • Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk…) v posodi s hrano med kuhanjem.
 • Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi in kvazikeramičnimi prevlekami nad temperaturo, ki jo je predpisal proizvajalec in pazite, da pri uporabi ne prihaja do hitrih temperaturnih sprememb (ko npr. v vročo posodo nalijete hladno vodo). Posodo s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila in pri kuhanju ali serviranju ne uporabljajte ostrih pripomočkov.
 • Melaminske posode ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.

 

2. Kakšna je razlika, če vodo pijemo direktno iz pipe ali pa iz plastenke (katere snovi so prisotne v plastenki)?

Kakovost vode iz plastenk in velikih posod oziroma balonov je glede kemijskih lastnosti primerljiva kakovosti vode iz pipe. Uporaba plastenk je praktična, ni pa nobenega razloga, da ne bi pili vode iz pipe, če je ustrezna voda na voljo.

Voda v plastenki je za razliko od vode iz pipe, daljši čas v stiku s plastiko iz katere je narejena plastenka. Plastika, tako kot tudi drugi materiali namenjeni za stik z živili, lahko sprošča v živila (vodo) različne snovi. Iz plastičnih materialov se lahko sproščajo (migrirajo) večinoma organske spojine, drugi npr. kovinski materiali, steklo in keramika pa lahko sproščajo težke kovine. Snovi, ki se sproščajo so ostanki izhodnih snovi in aditivov, pa tudi reakcijski in razpadni produkti izhodnih snovi. Sproščanje je odvisno od vrste materiala, od vrste živila (ali je snov, ki se sprošča topna v živilu), od temperature in časa stika, od razmerja med prostornino živila in površino materiala. Količina snovi, ki se sme sproščati v živila, je zakonsko omejena. Bolj so snovi škodljive in navzoče v okolju, manj jih sme biti v živilih.

Pretirana skrb zaradi plastenk za vodo je odveč- pri plastenkah za vodo gre za sproščanje zelo nizkih koncentracij snovi (dosti nižjih od zakonsko določenih mej). Pravzaprav so koncentracije snovi, ki se sproščajo iz plastenk v vodo običajno pod mejo določljivosti preskusnih metod.