Z znanjem do boljšega zdravja

Utrinki s prireditve »Koroška v gibanju«

21. 09. 2018
V četrtek, 20. 9. 2018, smo v Grajskem parku na Ravnah ob Evropskem tednu mobilnosti (ETM) izpeljali še eno uspešno preventivno prireditev Koroška v gibanju. Poleg zdravstveno vzgojnih centrov, Centra za krepitev zdravja, društev s področja zdravja in športnih društev, so se letos na dogodku z aktivnostmi predstavile tudi šole iz naše regije, ki so vključene v Slovensko mrežo zdravih šol, saj mreža letos praznuje 25 let obstoja.

Na kraj dogajanja so se otroci pripeljali s Peš busom Osnovne šole Črna na Koroškem, ki jih je spremljal tudi med dogajanjem po parku. Prireditev je otvoril šolski bend Osnovne šole Koroški jeklarji, potem pa smo dopoldne preživeli v skladu z usmeritvami evropskega tedna mobilnosti, torej na svežem zraku, v gibanju, peš ali s kolesom. Aktivnosti so potekale v Grajskem parku na Ravnah, na Srednji šoli Ravne pa so čas posvetili tudi zvokom iz okolja.

Otroci iz Vrtca Ravne in osnovnih šol iz regije so se priključili delavnicam, ki so jih zanje pripravili učenci, dijaki ter mentorji iz Zdravih šol in predstavniki različnih društev. Skupaj so pripravljali zdrave prigrizke, smutije, ustvarjali, plesali, se igrali »stare« igre, šah, spoznavali male živali, čebelarstvo. Preizkusili so se v šolskem fitnesu, izvajali so vaje za dobro držo in se povzpeli na gasilsko lestev. Svoje spretnosti so lahko preizkusili tudi na atletskem poligonu, vadili judo prijeme, s taborniki pa so spoznavali preživetje v naravi in druge taborniške trike.

Odrasli obiskovalci so se preizkusili na testu hoje na 2 km, lahko so si izmerili krvni tlak, holesterol in krvni sladkor, s pomočjo modelov dojk in mod vadili samopregledovanje in spoznali Program Svit ter zdravstveno-vzgojne programe, ki jih ponujajo zdravstveno vzgojni centri in Center za krepitev zdravja. Sodelujoča društva in organizacije so predstavila svoje delovanje, z njihovimi predstavniki so obiskovalci sproščeno pokramljali, nekateri so dobili nove člane. S skupino iz Koroškega medgeneracijskega centra so se pod vodstvom fizioterapevtke tudi dobro razgibali.

Zelo smo veseli, da nam je uspelo vzpostaviti tradicionalno prireditev, kjer aktivno sodeluje tako veliko število društev in organizacij. Sodelovali so namreč timi Zdravih šol (OŠ Prežihovega Voranca Ravne, Druga OŠ Slovenj Gradec, OŠ Mislinja, OŠ Franja Goloba Prevalje, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec, OŠ Vuzenica, OŠ Muta, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Črna na Koroškem, Srednja šola Ravne, Gimnazija Ravne in OŠ Juričevega Drejčka), Koroški gasilski zavod, Policijska postaja Ravne, Društvo diabetikov Mežiške doline, Koroški medgeneracijski center, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Koroško društvo za boj proti raku, Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške, Zdravstveno vzgojni centri ZD, Center za krepitev zdravja, Društvo Projekt Človek, Društvo Altra, Društvo Ozara, Zveza športnih društev Ravne, Društvo tabornikov Rod Koroških Jeklarjev, Koroški atletski klub Ravne, Judo klub Ravne, Šahovski klub Fužinar, ZKŠTM Ravne.  

Spletni album je dosegljiv na naslednji povezavi.