Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan hepatitisov 2014: 'Premisli še enkrat, testiraj se!'

11. 08. 2014
Vsako leto 28. julija obeležujemo Svetovni dan hepatitisov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob letošnji obeležitvi razpisujemo javni natečaj za najboljše fotografije samih sebe (t. i. »selfije«) na temo hepatitisov, saj želimo dvigniti zavedanje o tem pomembnem javnozdravstvenem problemu in poudariti pomen testiranja.

Svetovni dan hepatitisov, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija določila na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B, obeležujemo že sedmo leto. Njegov namen je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih.

»Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E , ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in opozorila: »Na NIJZ zbiramo podatke o prijavljenih primerih virusnih hepatitisov, ki pa ne izražajo realne slike, saj se testira premalo ljudi«.
 

Hepatitis A

Okužba s hepatitisom A ni kronična in je pogost spremljevalec slabih higienskih razmer. S človeka na človeka se prenaša s t. i. socialnimi stiki, kot so prenos z okuženimi rokami ali predmeti. Poznamo tudi hidrične okužbe, ko je okužen vodni vir. Najboljšo preventivo predstavlja upoštevanje higienskih standardov in redno umivanje rok.

Proti hepatitisu A se lahko cepimo, kar je posebej priporočljivo ob potovanjih v predele sveta, kjer so slabše higienske razmere in je bolezen endemična.
 

Hepatitis B

Okužba s hepatitisom B je lahko kronična in se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z ostrimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, pri izmenjavi pribora za injiciranje drog in z matere na otroka. V državah z nizkimi zdravstvenimi standardi se lahko okužimo tudi pri medicinskih ukrepih, kot so posegi ali transfuzija krvi.

Najboljšo preventivo predstavlja cepljenje, tudi novorojencev kužnih mater in uporaba kondoma. Pri odvisnikih je najboljaša preventiva uporaba sterilnega pribora pri injiciranju drog.
 

Hepatitis C

Okužba s hepatitisom C ja lahko kronična, prenaša se s krvjo in njenimi pripravki. Okužimo se lahko z izmenjavo pribora za injiciranje, pri medicinskih posegih v državah z nizkimi zdravstvenimi standardi ali pri spolnem odnosu. Najboljša preventiva je uporaba kondoma in uporaba sterilnega pribora za injiciranje drog pri odvisnikih.

Cepiva proti hepatitisu C ni na voljo.
 

Akcija »Premisli še enkrat, testiraj se!«

NIJZ se pridružuje kampanji ob Svetovnem dnevu hepatitisov pod geslom »Premisli še enkrat, testiraj se!« in apelira na testiranje, zlati tistih, ki imajo večje tveganje za okužbo.

Ob tej priložnosti razpisuje tudi javni natečaj, v okviru katerega lahko do 30. 8. 2014 vsi, ki želijo prispevati k dvigu zavedanja o problematiki hepatitisov, pošljejo t. i. »selfije« na omenjeno tematiko na elektronski naslov hepatitis@nijz.siTri najbolj izvirne bomo nagradili s paketom 365 kondomov.

Več informacij lahko najdete na spletnih staneh Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Svetovne zdravstvene organizacije.