Telesna dejavnost

Svetovni dan gibanja – 10. maj

08. 05. 2018
Svetovni dan gibanja, vsako leto od leta 2002 naprej, na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije obeležujemo 10. maja. Na ta dan Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) želi opozoriti na pomen gibanja za zdravje in vzpodbuditi čim večje število ljudi iz vseh starostnih skupin v vseh okoljih, k različnim telesnim aktivnostim.

Pomanjkanje telesne dejavnosti je lahko razlog za resne zdravstvene težave, s katerimi se srečujemo zaradi sodobnega življenjskega sloga. O tem, kako živimo in se gibamo, veliko pove to, da je telesno premalo dejavnih več kot 30 % odraslih v Evropski uniji. Veliko preveč sedimo in se vozimo v avtomobilih. V Sloveniji ima večjo od priporočene teže malo manj kot polovica žensk in skoraj 70 % moških. Tudi vse več mladih in otrok ima težave s prekomerno telesno težo, kar je posledica pomanjkanje telesne dejavnosti in nezdravih prehranjevalnih navad. V zadnjih 30 letih se je njihovo število podvojilo.

Z aktivnejšim življenjskim slogom pomembno zmanjšamo nevarnost za bolezni srca in ožilja, zmanjšamo možnost za nastanek kapi, znižamo krvni tlak ter raven holesterola.

Gibanje lahko zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, raka na dojki in prostati. Z aktivnim načinom življenja ohranjamo zdravje mišic in skeleta. Pomembno je, da se gibamo vsak dan. Otroci in mladostniki za svoj zdrav razvoj potrebujejo dnevno vsaj 60 minut zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti, medtem ko odrasli nad 18 let za vzdrževanje zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerne intenzivne ali vsaj 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden.

Aktivnosti v goriški regiji

Zdravstveni domovi tradicionalno organizirajo brezplačna testiranja telesne pripravljenosti s pomočjo preizkusa hoje na 2 km in demonstracije nordijske hoje. V goriški regiji se bodo v mesecu maju izvajali Testi hoje in demonstracija nordijske hoje v naslednjih terminih:

- 8. 5. 2018, ob 15:30 uri, lokacija: Dolenja Trebuša (gasilski dom), organizator: ZD Tolmin, kontakt: Iris Bratina, tel. št.: 031 612 069;

- 19. 5. 2018, ob 9:00 uri, lokacija: Tolmin (Na Logu), organizator: ZD Tolmin, kontakt: Iris Bratina, tel. št.: 031 612 069;

- 8. 5. 2018, ob 16:00 uri, lokacija: Dornberk (Osnovna šola), organizator: ZD Nova Gorica in ŠD Mark, kontakt: Tanja Makarovič, tel. št.: 031 206 265;

- 8. 5. 2018, ob 17:00 uri, lokacija: Ajdovščina (ŠP Šturje), organizator: ZD Ajdovščina, kontakt: Alenka Černe, tel. št.: 05 3693 123.

Ostale datume preizkusov najdete v spletni publikaciji »Z gibanjem do zdravja 2018«, dostopni na naslednji povezavi.

Preizkus hoje na 2 km je primeren vsem med 20. in 65. letom, ki so telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko udeleženci opravijo večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledijo izboljšanju svoje telesne zmogljivosti. Udeležba je brezplačna! Preizkus hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo udeleženec zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja, izmerijo njegovo telesno zmogljivost in mu na podlagi rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.