Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan aidsa 2015

04. 12. 2015
V Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so se pridružili ozaveščanju ob 1. decembru, Svetovnemu dnevu aidsa 2015. Letošnji Svetovni dan aidsa še vedno poteka pod geslom globalne kampanje »Proti ničli - nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa«.

V svetu se število oseb, ki živijo s HIV, povečuje, prav tako tudi v Sloveniji, kjer sicer še vedno živi manj kot ena HIV pozitivna oseba na 1000 prebivalcev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v obdobju zadnjih 30 let zabeležil 726 okužb s HIV. V zadnjem desetletju je za aidsom zbolelo 112 oseb in 23 jih je po diagnozi aidsa umrlo. V letu 2014 je bilo prijavljenih 48 primerov novih diagnoz okužbe s HIV v SLoveniji (23,3/1 000 000 prebivalcev), 44 med moškimi, trije med ženskami in eden med transeksualnimi osebami.

Na informativni stojnici (na sliki), ki je bila ob tem mednarodnem dnevu v Planetu Tuš Celje, so zdravstveni strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in JZ Socio - projektne pisarne Celje Zdravo mesto poudarjali dejavnike tveganja za okužbo z virusom HIV, značilnosti in potek aidsa in pomen testiranja na HIV. Če je posameznik izpostavljen dejavnikom tveganja za prenos okužbe s HIV, je testiranje izredno pomembno.