Alkohol

S podporo iniciative »Heroji furajo v pižamah« za manj pitja alkohola in varno vožnjo

04. 12. 2017
V mesecu decembru se zgodi največ prometnih nesreč. Vsaka tretja prometna nesreča se kot posledica vožnje pod vplivom alkohola konča s smrtnim izidom. Od teh, vsako tretjo povzroči mladostnik. Zato iniciativa »Heroji furajo v pižamah« širšo slovensko javnost ozavešča o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in išče rešitve za zmanjševanje prometnih nesreč zaradi pitja alkohola. Iniciativo podpiramo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Vse udeležence v prometu pozivamo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane več ur po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače, ter da tudi kot pešci in kolesarji v prometu ravnajo trezno in odgovorno. V primeru uživanja alkoholnih pijač pa pozivamo, da poskrbijo za varen prevoz domov in s tem zagotavljajo varnost sebi in ostalim udeležencem prometa. 

»Vsak deseti prebivalec v Sloveniji pije alkohol čezmerno, zaradi razlogov, ki jih pripišemo izključno alkoholu, pa je v bolnišnice vsak dan na novo sprejetih deset oseb. Večina mladostnikov je alkohol že poskusila, 30 % 15-letnikov je bilo v življenju že vsaj dvakrat opitih, 14 % pa jih alkohol pije vsak teden, s čimer presegamo mednarodno povprečje. Poleg vpliva na zdravje, škodljivo pitje alkohola vpliva tudi na naše odnose, delo, družino, na naše kognitivne sposobnosti, kakor tudi na naše vedenje v prometu«, je povedala Dr. Maja Roškar z NIJZ. In dodala, da se »na NIJZ pridružujemo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije, ki ukrepe s področja zmanjševanja vožnje pod vplivom alkohola uvršajo med najučinkovitejše ukrepe alkoholne politike, zato smo k projektu Heroji furajo v pižamah pristopili.«.

V zadnjem mesecu so strokovnjaki NIJZ v okviru iniciative »Heroji furajo v pižamah« v treh slovenskih mestih (Idriji, Slovenskih Konjicah in Brežicah) sodelovali na posvetih in delavnicah, kjer so se mladi, strokovnjaki s področja zdravja in prometne varnosti ter predstavniki lokalne skupnosti, pogovarjali o možnostih izboljšav na področju prometne varnosti mladih ter tudi o možnostih za zmanjševanje pitja alkohola med mladimi.  Dodatno gradivo in povezave: