Z znanjem do boljšega zdravja

S konferenco na Malti se je zaključil projekt CANCON

20. 02. 2017
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sodeloval pri organizaciji zaključne konference projekta CANCON, ki je potekala od 14 do 15. februarja 2017 na Malti. Konferenco so gostili Maltežani v okviru predsedovanja sveta EU. Na dvodnevnem srečanju je sodelovalo prek 200 udeleženev iz različnih držav Evropske unije, pozdravila pa sta jih tudi tudi malteška in romunska ministra za zdravje.

V okiviru triletnega projekta Cancon (European Guide on Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control), je imel NIJZ pomembno vlogo. Pomembno je namreč prispeval k dvema ključnima izdelkoma projekta CANCON – to je Evropski vodič za izboljšanje kakovosti celostne obravnave raka (ang. European Guide on Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control) in petih t. i. političnih dokumentov (Policy Papers), ki so bili uspešno prvič predstavljeni na konferenci. Dokumenta sta na voljo v e-verziji na naslednji povezavi

Namen projekta CANCON, ki se končuje 24. februarja 2017, je bil pripraviti omenjeni vodič za politične odločevalce pri oblikovanju ukrepov na področju celovite obravnave raka v EU. Vodič in ostale aktivnosti znotraj projekta bodo lahko pripomogle k skupnemu cilju – to je zmanjšanje indicence raka za 15 odsotkov do leta 2020.  Pri projektu, ki ga je koordiniral NIJZ je sodelovalo 26 partnerskih organizacij iz EU in prek 100 organizacij ter številni strokovnjaki s celega sveta. Projekt je bil financiran iz sredstev Evropske unije v okviru Zdravstvenega programa 2008–2013.

Za več informacij o projektu CANCON, obiščite uradno spletno stran projekta.