Z znanjem do boljšega zdravja

Pustna sladica - krof

13. 02. 2018
Krof je ocvrta sladica iz kvašenega testa. Čeprav je v nekaterih receptih za krofe zapisano, da naj bi se ocvrte krofe polagalo na cedilo in potem na desko, pogrnjeno s papirnatimi prtički (s tem bi zmanjšali količino maščobe v krofu), ocvrti krofi še vedno vsebujejo veliko maščobe.

Sicer pa cvrenje v maščobi vpliva na značilen izgled, okus in aromo krofa. Prav zaradi naštetega je krof priljubljena sladica skozi celo leto, ne le v pustnem času.

Med cvrenjem se površina krofa obarva zlatorjavo, izoblikuje se značilna hrustljavost in polno izražena aroma; pri tem krof vpije maščobo, ki se nahaja predvsem v njegovem zunanjem sloju. S tem se poveča količina skupnih maščob, predvsem nasičenih in trans-maščobnih kislin, ter energijska vrednost krofa. Pri cvrenju nastanejo tudi novi razgradnji produkti, ki jih krof vpije skupaj z maščobo.

Zaključimo lahko, da je prekomerno uživanje živil z velikim deležem sladkorjev in maščob (maščobe, ki vsebujejo pretežno nasičene in trans-maščobne kisline), kamor spada tudi krof, neugodno za zdravje oz. celo škodljivo. Prekomerno uživanje nasičenih maščob in trans-maščobnih kislin je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku kronično nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, debelosti, zvišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, in nekaterih vrst raka). Za uživanje so bolj primerni izdelki z nižjo vsebnostjo nasičenih maščob in živila, sicer pa priporočamo njihovo občasno uživanje v zmernih količinah.